[測試] 自製臨時暖爐,效果竟然不錯!

呢部嘢當年一時手痕買了回來,擺了幾年,好像只用了一兩次咁大把!估唔到今次靈機一動,變成這個用途!

物盡其用加少少DIY精神,好過用充油式暖爐或電暖爐!

呢部嘢當年一時手痕買了回來,擺了幾年,好像只用了一兩次咁大把!估唔到今次靈機一動,變成這個用途!
...
Tim_HKG2 發表於 2016-1-26 23:28

但係安全性存疑。

我把3D printer的heatbed調至100度當䁔炉

今日氣溫回升了不少,其實都唔使點用。不過開了出來嫌麻煩咁快又pack回去,就擺多一兩日,順便做個實驗加把小風扇作傍吹,結果是效果更好,室溫升得頗快!

部爐前晚3度時用了大半晚都頂得住,估計其質量都還可以,用埋timer function就更穩陣!反之,怕就怕那個在香港腦場買回來,用來驅動小風扇的爛鬼12V外置電源!

咁無論在噪音及發熱面積來說,都勝風筒嘅!臨急就章,廢物利用,算係咁啦!

感覺到呢種遠紅外線類似光波爐的熱能是放射出來的,有別於一般接觸傳熱的電磁爐。

個風扇有咩用?

via HKEPC Reader for Android

個風扇有咩用?

via HKEPC Reader for Android
燕飛 發表於 2016-1-27 00:44

哦,小風扇之用?

其實呢部嘢其中一個功能是可在爐面上放個金屬支架,就可以作燒烤之用。我企近其幾尺就已感受到其放射出的熱力,情況就似企近一個取暖用的營火一樣,所以引導出我在其傍邊加把小風扇作吹散熱力之用。

唔小心一腳踩到就