[操作疑難] 熱水爐忽冷忽熱

沖涼時,開了水喉向熱的一邊,熱了大約十秒,就沒有熱水了,氣體爐也從有聲變為冇聲,於是我關水喉,再向熱水方向開水,又熱了大約十秒,又沒有熱水了,不斷loop!是爐壞了,還是水喉壞了?(水喉在沒熱水出時,還有水出,只是出冷水!)

LG F350S 等緊下一部唔知咩機!

pebble->LG G watch R

剛剛換咗新花洒頭?

剛剛換咗新花洒頭?
jswc 發表於 2016-2-11 09:12

唔係!咩都冇換過!

沖涼時,開了水喉向熱的一邊,熱了大約十秒,就沒有熱水了,氣體爐也從有聲變為冇聲,於是我關水喉,再向熱水方向 ...
rebmup 發表於 2016-2-11 08:59

水压不足

水压不足
Offer 發表於 2016-2-11 09:44

謝謝師兄回覆,但應該不是水壓不足,水壓可以射到我覺痛的!

補充說明:氣體爐裝在廚房,廚房的水喉有接上氣體爐,廚房的水喉壞了,我關了廚房的水喉總製,就發生了上面的事!今日把廚房水喉修好,開返廚房水喉總製,而家暫時沖涼房又冇事了!

補充說明:氣體爐裝在廚房,廚房的水喉有接上氣體爐,廚房的水喉壞了,我關了廚房的水喉總製,就發生了上面的事! ...
rebmup 發表於 2016-2-11 10:47

師兄咁快搞掂? 利害!!

另外想問,
熱水爐出水係咪16L/MIN果D中型熱水器?
浴室用慳水花灑頭呀?

剛剛換咗新花洒頭?
jswc 發表於 2016-2-11 09:12

我都有同樣問題, 剛剛換左花洒頭都有咁問題, 如何解決?

我都有同樣問題, 剛剛換左花洒頭都有咁問題, 如何解決?
inhabitant 發表於 2016-2-11 12:22

用那款熱水爐,电or煤氣?勿都无点比意見!最好上图爐及花洒頭。