[操作疑難] 想買個電磨,熱風槍&萬力,有冇介紹?

黎緊想上自組水冷
要買D工具黎改裝機箱
我淨係得支Bosch油壓鑽
平時DIY機箱都係靠支鑽係咁一排鑽孔之後再用扇鋸仔鋸開....好辛苦
所以想買把可以鋸得開一般機箱既手持電磨(聯力鋁箱&corsair 750D)
其實我都唔知係唔係應該買電磨?
因為上YOUTUBE睇見人地用電磨換個頭可以用黎cut水管,打磨
但其實夠唔夠力鋸開機箱?

另外想買支熱風槍黎整PETG水管,見淘寶好平百幾蚊有交易但係信唔係幾過
有冇大牌子好介紹?

最後想買個萬力,萬力好重淘好似好唔著數....
主要用黎夾住支電磨
BTW我見有D類似工作台咁既野可以將支鑽/電磨放上去變成一個小鑽台,果D貴唔貴/香港有冇嫁?

電磨樓主你指Dremel?
http://www.amazon.com/gp/product ... &ref_=sr_1_5&sr=8-5

薄鋁料用Dremel無問題。
原廠亦有option鑽架賣。

電磨樓主你指Dremel?

薄鋁料用Dremel無問題。
原廠亦有option鑽架賣。
edgeyim 發表於 2016-3-15 11:41 AM

係呀係呀
我就係想要依種+佢個Rotary Tool Work Station
不過依隻係120V?  
香港有冇類似??

順帶一問Dremel者係=Bosch?

回覆 3# inori

係呀係呀
我就係想要依種+佢個Rotary Tool Work Station
不過依隻係120V?  
美國亞馬遜賣120V版本好正常

香港有冇類似??
香港有行貨220V,去鴨記/新填地街行一轉一定搵到。

順帶一問Dremel者係=Bosch?
Bosch 買左Dremel

BTW我見有D類似工作台咁既野可以將支鑽/電磨放上去變成一個小鑽台,果D貴唔貴/香港有冇嫁?
inori 發表於 2016-3-15 06:52

http://world.taobao.com/item/453 ... 4.0.0.jS7sLZ#detail

別問我是誰 發表於 2016-3-15 11:59 PM

Dremel 4000的話能用嗎?   
其實我見佢放個電鑽上去,但係電鑽唔係要拉雞佢先會鑽+要用唔同力度?
但你要一邊拉個控制桿一面拉電鑽個雞?唔係好明電鑽可以點放上去用....
我果把係bosch GBH 2-23 REA

回覆  inori

係呀係呀
不過依隻係120V?  
美國亞馬遜賣120 ...
edgeyim 發表於 2016-3-15 12:57 PM

THX
我決定買支Dremel 4000試下
今日行過SSP見 4000-6/50 賣$1300
過幾日再去新填地街望下

Dremel 4000的話能用嗎?   
其實我見佢放個電鑽上去,但係電鑽唔係要拉雞佢先會鑽+要用唔同力度?
但你要 ...
inori 發表於 2016-3-16 01:22

九成九既電鑽有得按制 鎖死長鑽的

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊