電熱水爐水温控制改電子式控制

個3千火儲水式電熱水爐一年燒一次温度保險絲,今次已經第三次喇,換咗fuse開爐嚟試下,好似夠熱都唔停,懷疑係個温控開關唔識cut過熱燒fuse, 如果換呢個電子式温控有冇得諗?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇吓個感溫有冇得調位置先,我部爐發熱線有條管插感溫,條線插入啲快啲cut,插低啲可以煲到9x℃
但感溫位置過高時會煲一陣就cut,轉頭又煲過,原因係熱水會好快上頂,轉頭好快又回溫,感溫位置真係好緊要

回覆 2# digiman
試過未開爐用手反時針擰個温控會聽到有得一聲及感應到震

開着個爐煲水成廿分鐘都仲未cut, 平時正常大約15分鐘就cut嘅,唔敢繼續煲落去喇,用手擰左擰右擰到盡都冇感應。

回覆  digiman
試過未開爐用手反時針擰個温控會聽到有得一聲及感應到震

開着個爐煲水成廿分鐘都仲未cut,  ...
LKF 發表於 2016-3-21 15:01

我意思係,內膽會有個感溫頭/線,有啲係貼住內膽外殼,有啲係插入發熱線條管

貼外殼嘅可用錫紙貼高少少,有管嘅插入多啲,可改低cut溫嘅溫度,但如果係調溫件老化就未必有用,不防試一試先

LKF師兄,可能75℃可調式限溫溫控器已損壞。我以前試過儲水式電熱水爐開一陣,內部就自動CUT斷,要開底蓋覆位。後來淘個75℃可調式限溫溫控器同覆位開關跟大陸廠車帶返香港一齊更換,已使用兩年有多,一切正常。

LKF師兄,可能75℃可調式限溫溫控器已損壞。我以前試過儲水式電熱水爐開一陣,內部就自動CUT斷,要開底蓋覆 ...
KGB2016 發表於 2016-3-21 18:19

淘寶揾咗好多都係得16A, 雖然個爐3000W, 16A照計都夠,但20A會好dd啫。

16A什牌都要10蚊左右,九龍牌叫有牌子嘢要十幾蚊,呢套電子嘢最平39蚊,有漏電保護就47蚊

諗住換電子嘢好似好d, 有埋水温顯示。

回覆 6# LKF
­要睇清楚個溫度調節掣有無連埋個超溫保護,溫控係75度而超溫保險掣係85度,以前d電熱水爐內該兩個零件係獨立,依家有d牌子已合二為一(如得國佬),即果個掣有兩條感溫探頭,如單用電子控溫都要肯定有超溫跳掣,唔係唔合規格同個膽有機會煲到水滾(如個PTV都同時失靈),厘種雙重保險係防止儲水式熱水爐水溫太高及壓力太大引至爆膽
逃保果d電子野因要就價錢,d零件reliability都唔著重,可能比機械式更易失靈,不如去廣東道賣番個與用緊果種同類溫度調節掣好d,不過依家香港電工材料鋪賣多數係85度(因n年前溫度保險掣係用90~95度),想搵75度較難較貴,如用85度自己小心唔較盡就可以(或自加機械式限位)。逃記16A係自己講,非認證relay,你頂多用一半8A,自己想清楚。

諗住換電子嘢好似好d, 有埋水温顯示。 ...
LKF 發表於 2016-3-21 20:43

我覺得呢套嘢似玩具多啲

回覆  LKF
­要睇清楚個溫度調節掣有無連埋個超溫保護,溫控係75度而超溫保險掣係85度,以前d電熱水爐內該 ...
diputs 發表於 2016-3-21 22:47

多謝師兄提點

就算玩呢個電子控温都會串返原來嘅温度保險絲。

原來嗰條温度保險絲係117度,個機械温度制就85度但冇寫幾多A,淘寶揾到嘅有30-75,85,110度,但都係得16A

回覆 9# LKF
係電熱水爐內超溫限制Hi Limit正常唔會多於85度攝氏(以前是90-95度),目的係唔比個密封金屬膽內d水因溫度掣出現故障時,令電熱線不斷加熱煲至水滾引至膽內氣壓大增而爆炸(當然另有一個安全裝置係Pressure Temperature relief Valve PTV超壓超溫閥作雙重保險)。如你指果條溫度保險線真係117度,水滾都未斷,都唔知保護d乜(可能係保護個爐未入水發熱線就接電乾燒而燒斷)。
仲有個Hi limit掣係串連係溫度掣同埋超溫時要人工重設manual reset(以確定故障已被排除),最好先搵到個超溫掣,唔好亂咁改,好易會出現電熱水爐爆炸事件!