[操作疑難] 拆雪櫃

想請問各位 ching 意見,小弟村屋天台有部飛歌雪櫃,都幾大部,10年前搬入村屋時,係搬屋公司用人手由地下吊上天台。近幾年來維修過幾次,因為唔凍,今日再次發生故障,唔打算再維修了,將佢丟掉,問題來了,因雪櫃太大部,無法經樓梯搬走,本來打算叫吊雞車吊走(問過價錢起碼要千幾起),但奈何經過咁多年發展,樓下通道已唔容許吊雞車駛入來,所以要放棄呢個方法。暫時未搵到搬運工人來幫我用人手吊走,所以打算自己將個雪櫃拆散,例如先將個壓縮器從雪櫃拆離,之後將個雪櫃殼鋸為小件,以便經樓梯搬落地下,請問可唔可行?雪櫃殼是否都是膠造,內裡有沒有金屬架?有無大危險或技術要求?請各位給我點意見,謝。

咦..大雪櫃?有無圖睇呀?!

我"估"雪櫃最怕係雪種噴出傷人,仲有可能犯左環保條例(真係畀人告的話)

師兄你個雪櫃放天台咁得意嘅,咁正路搵長捭吊走最好啦,最緊要安全麻...

打個chain block自己吊落去

角磨機cut 散佢。
夾層係發泡膠

師兄你個雪櫃放天台咁得意嘅,咁正路搵長捭吊走最好啦,最緊要安全麻...
vv123 發表於 2016-3-27 16:04

村屋天台放雪櫃係好普通,成個廚房係天台都有。吊雞車入唔到。

打個chain block自己吊落去
0___0___0 發表於 2016-3-27 16:06

謝提議,但呢個風險比較大,暫時唔考慮,睇下自己拆唔拆散到個雪櫃先。

角磨機cut 散佢。
夾層係發泡膠
Joe_Black 發表於 2016-3-27 17:52

如果夾層係發泡膠,而無金屬架,都可以諗下自己鋸散佢,但角磨機就好似比較需要技術,搵下用其它工具代替。

角磨機一爆碟會死人
用手鋸半日都未開到2
自己拆銅喉可以拎去賣

愈大體積又有一定重量既野點可以無金屬支架做機械支撐,建議你用積梳鋸斷果d支架,買把插市電積梳都係幾舊水,最好買埋幾塊鋸金屬HSS鋸片。其他做內外殼塑膠片或金屬片就用把剪鐵皮剪剪開佢。