冷氣曲架掣與插蘇的問題

想教有相關資歷的師兄有關 冷氣曲架掣與插蘇的問題:
事情是这樣的...
朋友有一个出租物業有个13a插蘇最近冇电,打开睇發覺呢个蘇底跟本沒有水線同埋條电線唔足A, 相信係後期加裝的(上一手業主搞的), 再跟進下,这13a插蘇係响冷氣曲架掣裏面搭出嚟, 請問咁樣合唔合法? 若單位出租了給人有什么責任要承担?現在自己做可以点修正及補救?
謝謝各位解答疑难.

曲架制,大多數,無過(水氣制)
係,曲架制(T)插蘇,會有觸電危險

拆走13A蘇底,換上面板蓋

想教有相關資歷的師兄有關 冷氣曲架掣與插蘇的問題:
事情是这樣的...
朋友有一个出租物業有个13a插蘇最近冇 ...
mansme 發表於 2016-3-29 11:57

正確就要搵一個有牌電工 到那單位檢查所有電力裝置是否合格

所有問題修正後 再要求他出一張 WR1 檢查証明 比你

http://www.emsd.gov.hk/filemanag ... df?formref=EMS-F014

打开睇發覺呢个蘇底跟本沒有水線
mansme 發表於 2016-3-29 11:57

幾十年前, 係用鐵箱 (螺絲位) 過 (水線)
到現在, 有部分插蘇仲有保留
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係呀 無過水氣制的,冷氣係固定装置.
而家無事就好地地,电親人就大件事--非法改裝..

曲架制,大多數,無過(水氣制)
係,曲架制(T)插蘇,會有觸電危險
only 發表於 2016-3-29 18:08

睇怕都係要咁做,以策萬全..
回覆 3# ckshum

咁隆重要搵個電工搞?
我想叫佢封咗佢唔比佢用,就咁了咗件事就算喇.

回覆 4# 別問我是誰

可是而家好多都用胶箱了,所以唔可以用个箱过地氣了.......

幾十年前, 係用鐵箱 (螺絲位) 過 (水線)
到現在, 有部分插蘇仲有保留
only 發表於 2016-3-29 20:50

咁隆重要搵個電工搞?
我想叫佢封咗佢唔比佢用,就咁了咗件事就算喇.

回覆  別問我是誰  ...
mansme 發表於 2016-3-29 22:37

你見到都只係呢個問題 可能有其它你未見到

既然佢有錢租屋比人 梗係要花小小錢執返好啲架啦 

就等於我開間公司 得閒搵啲朋友上黎幫手做義工一樣道理