廁所洗手盤水龍頭漏水可以怎樣修理好佢呢?

話說之前個龍頭漏水都好嚴重下,攪到修住龍頭套逼件嚴重生銹,於是買過套不銹鋼逼件換,但因龍頭底部個直徑比較細,而洗手盆比龍頭個洞又好大,同埋個洗手盆放龍頭位置不是一個完全的平面,係有少少向前彎出的,所以係龍頭底部劑左啲玻璃膠後,仲仍然間唔中好似有啲水fing左落洗手盆底,那还可以怎樣修復它呢? 請指教一下,謝謝!
之前個問題在此

話說之前個龍頭漏水都好嚴重下,攪到修住龍頭套逼件嚴重生銹,於是買過套不銹鋼逼件換,但因龍頭底部個直徑 ...
sonycliepda 發表於 2016-4-3 17:43
我會咁做

可能圖一 扭鬆六角形位置 成條桿都跟住轉 (咁,直情成條可以鬆哂出黎)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 3# 別問我是誰

謝謝師兄回覆,其實我已經拆出修住水龍頭嗰套生銹的逼件,亦在龍頭下面落左玻璃膠先修緊螺絲的,但問題係唔知點解仲間唔中仍有少量架   水fing左落洗手盆底下,都唔知仲有咩可以修理返好佢呢?另外想問如果龍頭芯漏水,係一次過有好多水漏出?定係有可能間唔中會fing啲水出黎呢?仲有入水嗰兩條網喉会否漏水架呢?同埋嗰兩條網喉修上去龍頭底部時,是用甚麼工具修緊佢呢?我見龍頭底部入面嗰位好窄,好難放到工具入去修緊嗰兩條網喉呢?請指教一下,謝謝!

回覆  別問我是誰
同埋嗰兩條網喉修上去龍頭底部時,是用甚麼工具修緊佢呢?我見龍頭底部入面嗰位好窄,好難放到工具入去修緊嗰兩條網喉呢?請指教一下,謝謝!
sonycliepda 發表於 2016-4-4 00:07
你可先試吓 生锈條桿扭哂出黎 龍頭應該可以升高些小離開洗手盤

咁你可以開水 睇睇下面有冇漏水 若真係有漏水 咁如下試吓

嗰兩條網喉 一般用手扭緊就得 (我換過兩次都係咁)

安裝呢類龍頭 先將兩修網喉扭入龍頭先 (可用鉗再扭) 再放到洗手盤扭果條桿固定

你用緊黎計 就要關總水制 再將兩條網喉接駁水喉位置除出 (否則你扭不到龍頭那邊網喉)

再扭出固定洗手盤那條固定桿 將龍頭可升起 (有足夠位比你用鉗扭緊)

收緊龍頭果邊條網喉後 先再駁返水喉

就類似以下 條固定桿離開龍頭 先容易扭到網喉
https://www.youtube.com/watch?v=lyEoJL9LOPg