機箱內部清塵問題

先前見到以下機箱清塵片段

https://www.youtube.com/watch?v=8Xi4i8ijJmc

所以走左上tb搵下呢D吹風機

始終係tb電機野,有D擔心安全性
請問各位ching有冇用過呢類風機?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我個吸塵机都有吹風功能,有時吹風比吸塵更容易清潔,效果更好。

我都買過,自己剪電線換3腳。吸電腦塵很好,不過啲聲好嘈

via HKEPC Reader for Android

風機一把, 怎需擔心安全性, 用一陣而.
我在大陸國美買了個用線的手提吸塵機, 用了5年到而家都用緊, 都唔知幾好用, 愛不釋手; 有個千幾元的飛利普大吸塵機返而無用N年.

點解唔做個正壓機箱加3M filter呢?咁就只需要定期換filter唔駛搞到咁麻。

我在大陸國美買了個用線的手提吸塵機, 用了5年到而家都用緊, 都唔知幾好用, 愛不釋手; 有個千幾元的飛利普大吸塵機返而無用N年.
simontang 發表於 5/4/2016 00:50

都係基於用濕電既電機野,有D驚過熱或者短路問題姐
(乾電既電機我都冇咁驚)

點解唔做個正壓機箱加3M filter呢?咁就只需要定期換filter唔駛搞到咁麻。
tgo 發表於 5/4/2016 10:02

問題係我屋企最少4部desktop,每一部都做左正壓加filter,不過因為長時間使用內部都會有塵

我用3M filter,定期換filter,幾年都唔駛清理喎。

都係基於用濕電既電機野,有D驚過熱或者短路問題姐
(乾電既電機我都冇咁驚)

問題係我屋企最少4部deskt ...
柏斯 發表於 2016-4-5 13:34

我用3M filter,定期換filter,幾年都唔駛清理喎。
tgo 發表於 2016-4-5 21:34

any 3m filter sample to see...? thanks

tgo 發表於 2016-4-5 10:02

我都係,2年個機箱一粒塵都無,正面入氣過3M filter,後面抽出(直出),機箱裡面好似新一樣,只有好少好少塵