外牆加裝鹹水沖廁喉閘掣的迷思

最近大廈維修, 大廈已搭棚.
有個"外牆加裝鹹水沖廁喉閘掣"的報價$450
本身只有室內坐廁對下的鹹水開關掣.
我個人睇法是可見張來都唔會換坐廁, 所以這麼外牆加裝鹹水沖廁喉閘掣對我的意義不大.
但報價$450又不貴, 想問問大家的睇法....謝謝!

如果新裝個掣可以由住戶自己控制的話,裝得過。一定會裝!
原因︰諗下爆咗坐廁下鹹水掣,等管理處嚟關大掣時D鹹水橫流情況,應該想用$450買佢早嚟一分鐘。

如果新裝個掣可以由住戶自己控制的話,裝得過。一定會裝!
原因︰諗下爆咗坐廁下鹹水掣,等管理處嚟關大掣 ...
kambo_tong 發表於 2016-4-5 13:13

謝~!
哈哈~ 我就都是考慮$450唔貴.

重要係"由住戶自己控制",最好係廁所窗外邊!!

重要係"由住戶自己控制",最好係廁所窗外邊!!
kambo_tong 發表於 2016-4-5 13:21

是係廁所窗外邊.

最近大廈維修, 大廈已搭棚.
有個"外牆加裝鹹水沖廁喉閘掣"的報價$450
本身只有室內坐廁對下的鹹水開關掣.
...
simontang 發表於 2016-4-5 13:00

外牆裝 擺明想成日漏水扼維修

裝係室外受風吹日曬雨淋既閘掣或波子掣,d材料質量好緊要,因好日都唔會閂下,到危急時刻想閂閘時可能會好難閂甚至閂唔到。所以要先睇下用乜野閘掣(材料有無信心),裝好後最好幫掣外加雨衣(膠套/膠袋)遮陽及擋風擋雨,如個閘掣同你屋內用咸水開關掣差不多品質又唔加遮擋,極可能會較屋內掣更快壞,到時要維修或更換可能更麻煩。如冇講明用乜掣,建議先買定個日本膠閘掣,到時以一換一方式比師傅裝好d。

外牆裝 擺明想成日漏水扼維修
P14 發表於 2016-4-5 13:29

閘掣會漏水?
我而家的食水喉都是外牆閘掣呵, 從來無漏水呢.
而家報價是大廈維修公司, 日後維修都唔會找回佢, 佢日後無著數的!

閘掣會漏水?
我而家的食水喉都是外牆閘掣呵, 從來無漏水呢.
而家報價是大廈維修公司, 日後維修都唔會找回 ...
simontang 發表於 2016-4-5 13:44

Good luck......

俾我會加裝,同時要佢加個全銅生位(如水錶位個生位一樣),到外牆閘掣出問題時都可輕易更換