[操作疑難] 請問浴室洗手盆龍頭推介?

請問浴室洗手盆推介? 朋友問是但行過啲賣龍頭架舖頭,有五花百門架龍頭選擇,有全外國製造有名的品牌,但朋友想平平地買個龍頭用見有啲只特別標榜是意大利/西班牙水喉芯,但無說明龍頭的產地來源,有間舖力推一品牌,名為KAZUMA, 標榜是西班牙芯,但沒有說明整個龍頭在那裡製造的,上網亦找不到相關品牌的資料,但呢個品牌唔知掂唔掂呀? 佢話個芯有五伞保養喎! 一個龍頭都只賣三百幾蚊左右,比起啲外國名牌足足平一半以上,但而家有一個經常提問的問題,就是龍頭物料有否含鉛? 外國名牌子龍頭是否一定不含鉛? 而国內生產的所有龍頭都是含鉛的? 從肉眼上有辦法分辨出來嗎? 請指教一下,謝謝!

宜家$199

宜家$199
hongkongiron 發表於 2016-4-6 21:30

$199係咩黎?

Cisal, 大概叫思素。新田地街平好多

Cisal, 大概叫思素。新田地街平好多
eucerin06 發表於 2016-4-7 07:41

平過砵蘭街啲舖頭?

法國 / 德國 亞馬遜 買 grohe 都系五六百

$199係咩黎?
sonycliepda 發表於 2016-4-7 07:32

龍頭囉,佢網站有得睇。

http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/00173760/

經過鉛水事件暴光後, 就係怕啲龍頭物料含鉛呀! 未知可以從何得知龍頭物料含鉛呢? 謝謝指教!

回覆 8# sonycliepda

要確實知道的話應該係買返黎比錢化驗所驗吧,
就算廠方產品說明"無鉛",都有可能係出術/出錯
唔通我一個網民話xx牌子邊個邊個型號無含鉛,你又信囉?

始終一個龍頭用十年以上,貴我都會買Grohe,貴買平用嘛!