其實18650電洗唔洗保護版? 岩岩壞左粒

買左粒3400連保護板, 用左十幾次就壞左, 差唔到電但又無電
岩岩用界刀界開粒電拆左上下塊保護板而家用得返

剩係用係電筒同巴蕉扇

買左粒3400連保護板, 用左十幾次就壞左, 差唔到電但又無電
...
killuer_edwin 發表於 2016-4-9 18:49

電筒有保護板嘅會好啲,唔使擔心過放。
如果唔係就要係你覺得變暗之前,就要幫佢叉電。
至於巴蕉扇,就唔使保護板嘅。有保護板嘅,你都放唔入。

剩係用係電筒同巴蕉扇
killuer_edwin 發表於 2016-4-9 18:49

師兄果支係乜電筒?有d電筒有內置保護板。
正版芭蕉有內置保護板,唔會over-discharge。

回覆 1# killuer_edwin

係保護板救咗你粒電,你仲拆咗佢?只要界開外皮,直接向電池充電,至要電壓回升,保護板就會通返

師兄果支係乜電筒?有d電筒有內置保護板。
正版芭蕉有內置保護板,唔會over-discharge。 ...
dcc2000 發表於 2016-4-9 22:51

TB電筒黎, 應該有保護版, 電壓低開關制燈會變紅燈同自動熄
thanks

回覆  killuer_edwin

係保護板救咗你粒電,你仲拆咗佢?只要界開外皮,直接向電池充電,至要電壓回升,保 ...
ckshum 發表於 2016-4-9 22:52

界開層皮店邊2個位先充到電? 我放左一兩星期無用就突然用唔返, 放入差機佢長顯示4.2V 但又用唔到

...

淘寶有啲 18650 既叉機 佢話可修復過放既電 例如

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=a20ifnrec2ba

淘寶有啲 18650 既叉機 佢話可修復過放既電 例如
別問我是誰 發表於 2016-4-10 02:08

我個case 差電機都叉唔到粒電, 唔知係咪保護板燒左定點, btw我用緊呢隻

假如劏開粒電拆咗塊保護板之後,本身粒電芯冇問題可以充到用到,咁即係塊保護板嘅問題,可能係板上嘅MOSFET/IC燒咗,亦有可能係lock咗。
試吓叉滿粒電之後駁返塊板,再check吓有冇電出,冇嘅話再連板一齊用叉機叉吓,都係唔得嘅話咁就係塊保護板壞咗喇!