[操作疑難] 拆雪櫃......結果

上次請教大家拆雪櫃問題,上個星期終於行動:

雪櫃大細

先將2隻門拆開,再將雪櫃身嘅鐵皮除去,過程唔係好難。

鐵皮包著嘅物質類似發泡膠。

反而拆呢件壓縮器時唔知點入手,銅喉由壓縮器伸出,包著雪櫃身左、右、後面,唔知 cut 斷銅喉時會唔會有液體噴出,所以已準備眼罩、雨衣、帽,以防萬一。

淘左把老虎鋸,唔洗一分鐘,就將個雪櫃分開左2件。其實用手鋸都應該唔難。

最後先知道,雪種要經過壓縮器,先會由氣體變液體。

多謝收看。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

啲雪種去左邊? 就咁放是犯法. 地球先生多謝你

回覆 2# CTM833

ching 知唔知雪種係液體 or 氣體?我真係唔知,其間無任何液體漏出。

對唔住地球先生,因為多左件垃圾。

留留起個壓縮泵,成個雪櫃最值錢係呢舊.......

回覆  CTM833

ching 知唔知雪種係液體 or 氣體?我真係唔知,其間無任何液體漏出。

對唔住地球先生 ...
oohs 發表於 2016-4-11 21:26

大氣層個孔又大少少, 溫室效應暖少少

啲雪種去左邊? 就咁放是犯法. 地球先生多謝你
CTM833 發表於 2016-4-11 21:20

真嘅?乜宜家唔係用環保雪種的嗎?

真嘅?乜宜家唔係用環保雪種的嗎?
go2oversea 發表於 2016-4-11 22:19

宜家係用環保雪種

但佢個雪櫃咁舊 當時都未必有環保雪種 

最後先知道,雪種要經過壓縮器,先會由氣體變液體。

多謝收看。
oohs 發表於 2016-4-11 21:18

我等睇你下次拆屋  跟住拆樓  或者刷牙都得 

之前都有 ching 講過「雪種噴出傷人,仲有可能犯左環保條例」,所以我以為雪種係液體,已準備膠桶盛載,之後交俾附近相熟車房處理。但整個過程都無見過任何液體,究竟雪種係氣體 or 液體?如果係液體,但點解見唔到?會唔會有機會係因為個雪櫃一早已經漏哂全部雪種所致?請指教。