請介紹噴泵

本人對噴油幾有興趣 用噹噹油價錢貴 顏色又少選擇
所以想買噴泵同噴槍

主要用途係噴下車鈴 頭唇之類
得閒仲想噴下家具
請問噴泵應該買邊d?
係咪有分唔同壓力及氣缸容量?
請指教

噴到咁大件野,不如諗下係邊個位開工先

想噴得順,唔駛等差風,最少買四匹機

噴到咁大件野,不如諗下係邊個位開工先

想噴得順,唔駛等差風,最少買四匹機 ...
Moderator 發表於 2016-4-15 12:05

地方已經有
我唔係搵飯食, 係得閒想噴下野...
以噴鈴計, 可以唔洗一次過噴晒,4隻 可能隻泵一次夠噴一隻已經ok...
想問下一隻泵其實有咩spec?
上網見到人講,  又幾多W, 又HP, 又bar, 又氣缸LTR,, 出氣XXL/min等...
如果以我以上用途, 應該買咩spec呢?
各位有冇推介?
Thanks.

如果怕嘈就買模型用的 風泵;
不過就要長開;
因為缸細要一路差風;
如果不怕嘈就買工業用的;
起馬 2HP(匹); 缸最小 6L(公升);
風喉就要看你要拉多長;
風咀同接喉咀;
如果人兄是噴 泵把那些;
就要買 噴車噴槍;
噴咀大一些;
模型用噴咀最細好似 0.2mm;
噴車好似沒有這麼細;
最細好似 0.5mm;

地方已經有
我唔係搵飯食, 係得閒想噴下野...
以噴鈴計, 可以唔洗一次過噴晒,4隻 可能隻泵一次夠噴 ...
hAyG 發表於 2016-4-15 12:17
開始時忘記你果d spec先
去新填地街買個4匹工程泵做起步點
工場用無所謂,住宅就記得買個靜音泵
買多支上壺噴槍 (你既用途0.3mm夠玩啦),風喉
搵d舊件慢慢玩,再摸索一下要用幾多磅風,油要用幾厚,幾時需要水隔,光油又有咩唔同特性…
玩到熟曬先好噴你想要既工件

另外你唔係開工用,買齊成set架撐係會貴過你自己調油入噹噹罐,對技術要求亦高好多
唔好諗住網上可以教到你噴得靚

0.3mm 係拉花用掛?  如果噴淨色, 大面積, 應該唔係用呢啲?

0.3mm 係拉花用掛?  如果噴淨色, 大面積, 應該唔係用呢啲?
seasky 發表於 2016-4-15 17:01

車鈴咁多凹凸位…你確定真係大面積?

車鈴咁多凹凸位…你確定真係大面積?
Moderator 發表於 2016-4-15 17:05

咁你又啱喎

如果怕嘈就買模型用的 風泵;
不過就要長開;
因為缸細要一路差風;
如果不怕嘈就買工業用的;
起馬 2HP(匹);  ...
aazz 發表於 2016-4-15 14:33

我有個模型風泵 最大4 bar..駁噴槍夠唔夠力?

買隻550w,或750w,無油靜音泵,拖一枝0.8上壺噴槍,