巴士門要托高先可以閂門上鎖如何維修?

浴室巴士門要托高開果邊先可以閂門,點維修?
謝謝各位!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

跌咗落嚟,應該係跌落嚟嘅門度有口鋼牙螺絲收緊門與較位,頂同底都有共四口,似乎全部冇哂

跌咗落嚟,應該係跌落嚟嘅門度有口鋼牙螺絲收緊門與較位,頂同底都有共四口,似乎全部冇哂 ...
digiman 發表於 2016-4-15 21:18

師兄,可否指出頂同底四口鋼牙螺絲位置?
是否要成度門拆落黎先整到?Thx

浴室巴士門要托高開果邊先可以閂門,點維修?
謝謝各位!
wmh1025 發表於 2016-4-15 20:08

影埋下面丫嘛 及那個近鏡 甚至成度門

初時冇圖 真係唔知咩叫巴士門 

呢款摺門 上個月幫朋友裝咗兩隻 (佢訂返黎我裝,勁容易裝)

但就無留意到 佢靠咩固定唔比佢好似你咁跌法

會唔會係底部有塊野托住 而呢塊野又斷咗 

師兄,可否指出頂同底四口鋼牙螺絲位置?
是否要成度門拆落黎先整到?Thx
wmh1025 發表於 2016-4-15 22:09

影埋下面丫嘛 及那個近鏡 甚至成度門

初時冇圖 真係唔知咩叫巴士門 

呢款摺門 上個月幫朋友裝咗兩隻 (佢訂返黎我裝,勁容易裝)

但就無留意到 佢靠咩固定唔比佢好似你咁跌法

會唔會係底部有塊野托住 而呢塊野又斷咗 
別問我是誰 發表於 2016-4-15 22:12

門底我影唔倒.....

回覆 5# digiman
試過扭鬆再扭實上面兩粒鏍絲唔得

托起幾次有次可以扣住冇跌,但係一閂門就跌返落黎...

閂門時見到係中間(較)位低左頂住下面路軌閂唔倒....

門底我影唔倒.....
wmh1025 發表於 2016-4-15 22:45

放塊鏡係地下 咪影到囉 

第一幅圖 你都見到頂兩度門接駁位 有塊膠墊住
我諗底部都會有 並且有兩粒螺絲固定 可能就係鬆咗

第二三幅圖 門下面有粒螺絲 試鬆開佢些小
再托返正兩邊門 再收返緊粒螺絲 睇吓得唔得

我之前裝過果兩隻 隻門頂部 固定果邊
應該有塊金屬插住 用黎固定佢唔比開 另一邊就無

我又試過鬆過隻門出黎 甩咗隻金屬扣 再用一字批可鬆出黎 兩邊一樣

好似可以成隻門拆出泥慢慢攪

剛剛成隻門拆出黎扭過晒鑼絲再裝返都係咁....
同時發現有個底腳唔識回彈(另一邊可以按下回彈)
所以就用以下方法頂住,結果可以閂門鎖到