請問呢粒fuse可以去邊度買?

呢啦野寫著2A

今日個抽油煙機啪一聲就唔郁,然後打開佢放fuse個位發現燒左
請問呢啦野樓下五金鋪有得買嗎?
如果一定要去鴨記請推介去邊間好(街檔都得)

THX
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# kaity

粒fuse燒得咁轟烈你唔係諗住換咗就無事照用呀?
部機實有事先會咁樣, call師父整啦.

粒fuse黑晒....可能底板都有燒焦痕跡...睇下有冇其他位黑左...
當然唔識就搵專業人士....

呢啦野寫著2A

今日個抽油煙機啪一聲就唔郁,然後打開佢放fuse個位發現燒左
請問呢啦野樓下五金鋪有得買嗎? ...
kaity 發表於 2016-4-17 19:46

攞埋去配 去各大電器材料行 都買到 好普通架咋 (甚至五金舖都買到)

冇 2A 買 3A 都無問題 可能買到既 中間部份唔係透明都有

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

攞埋去配 去各大電器材料行 都買到 好普通架咋 (甚至五金舖都買到)

冇 2A 買 3A 都無問題 可能買到既 ...
別問我是誰 發表於 2016-4-17 21:53

一睇就知樓主粒fuse 係20mm
唔係bs1362 25mm

一睇就知樓主粒fuse 係20mm
唔係bs1362 25mm
0___0___0 發表於 2016-4-17 22:24

所以我叫樓主攞埋去配 

好多電器舖都會有,不過好大機會換咗又會即燒,check吓部機有咩事先啦!

其實部野都用左超過十年諗著自已整到就整,整唔到就換過部
因為現在d維修師傅收個價太貴都差唔多同買過部無分別整唔到都要收$180
整到連工包料都可能過千,平平地買過部都夠了
所以都係抱著一試的心態

如果樓主真的有能力整,
我唔相信一粒FUSE邊度買都要出POST.
量力而為啦!
人家修理都要食飯架,下下都話貴,就咩野都自己做晒就得LA.
識搞,又有時間當然無所謂,最幣自己又唔識,以為換條FUSE好簡單,
你估換燈膽咩,燒得FUSE都一定里面有問題,
有常識的都先CHECK好晒,修理好,先去換返條新FUSE試机,
並唔係隨便換條新FUSE去再搏一次.
呢D心態...無言.
上面更有師兄教人換過條比原來大的FUSE,真心想講"靠害咩".

如果樓主真的有能力整,
我唔相信一粒FUSE邊度買都要出POST.
量力而為啦!
人家修理都要食飯架,下下都 ...
kammoo 發表於 2016-4-18 01:28

認同 Kammoo 師兄,完全正確的態度。
我也要跟他一樣再插一下上面的一位七師弟 (佢絕對不能叫師兄),完全唔專業,太小看一粒 fuse,在我們眼中,fuse 才是整個電器設備最重要的零件,它不單保護電器,還保護用家的電力系統。斷得 fuse 一定代表電器裡面出了問題,不解決問題就叫人換 fuse ,輕則再斷,重則會導致用家屋企火獨,佢仲話用 3A 都得,大錯特錯,fuse 是要計算好的,要剛剛好,用大了的話,明明應該斷而唔斷,咁就火獨啦。