[緊急質詢] 求他錶推介﹐急用

簡短故事︰
本來用緊 FLUKE 17B 幾年
依家要用但係 MALFUNTION (電阻值,直流全部錯誤)
半年前同一情況,寄左去大陸 FLUKE 修理
依家又再係咁

決定唔再維修
但依家急用,要買,未決定預算
希望各位師兄每個價位可以介紹一下
1000 以下,1500 以下,2000以下
2000 以上有困難,但如果好值得都可能會加少少預算既…

好有可能今日就買

謝謝大家

2000以下 Fluke 17X
1000以下 UNI-T 61E

600~1500
想買中高階FLUKE 只能買二手機

1600~ 2000
全新美國水貨中高階FLUKE

2300以上
香港行貨中高階FLUKE

係咪都係得 fluke 可以用咁解?

係咪都係得 fluke 可以用咁解?
雪使貓女管家 發表於 2016-4-20 15:42

我買過UNI-T, EXTECH, BK, SANWA , FLIR , KEYSIGHT , METRAHIT等他錶... 我可以好肯定咁講.. 想準就真係只係得FLUKE 可以揀...

我買過UNI-T, EXTECH, BK, SANWA , FLIR , KEYSIGHT , METRAHIT等他錶... 我可以好肯定咁講.. 想準就真係 ...
kamcm 發表於 2016-4-20 15:51

咁最少要用到邊個級數先可以真正感覺到佢既力量?

我係度睇過之前d舊帖,都有人話三和既 pc5000a 唔錯,係咪都係輸

咁最少要用到邊個級數先可以真正感覺到佢既力量?
雪使貓女管家 發表於 2016-4-20 15:55

只要任何一部美產的FLUKE都可以感覺到.
只要唔係國產FLUKE就可以!
就算最舊的二手FLUKE 2x /7x/8x,部部用幾十年都可靠.
但大陸做的FLUKE,無一部掂,送俾我都唔要.
最好用我個人覺得是189,可惜己停產.

2000以下 Fluke 17X

funfunhk 發表於 2016-4-20 14:32

驟眼睇以為Fluke有隻叫做17X添

我諗budget有$2000的話,印象中179都係二千頭,比多少少錢當買個信心都值啦 Keysight整埋晒啲乜OLED display、built-in flashlight、rechargeable battery我覺得太花巧。至於平價啲嘅,我會考慮Sanwa。

驟眼睇以為Fluke有隻叫做17X添

我諗budget有$2000的話,印象中179都係二千頭,比多少少錢當買個信 ...
ckshum 發表於 2016-4-20 16:16

就係唔記得而家2000內買唔買到179;
唔得就要買177或175....