鎢絲燈泡

有無人還在使用?
最近價格提高100%。Philips 60W 要 $13。

有無人還在使用?
最近價格提高100%。Philips 60W 要 $13。
hyiu00 發表於 2016-4-20 18:50

會唔會剩係你買果間加價 其它地方買就無加價 

鎢絲膽去曰木城買嗰啲GE膽啦
應該平少少

屋企用緊。

N 年前裝修時客廳天花的 N 頭吊燈得一組電線經光暗掣駁上去,慳電/LED 膽用不到光暗掣,想換膽就要換普通開關掣,不過一開就全部 N 頭開著,食飯就 OK,但夜晚睇電視就太光,唯有繼續用鎢絲膽/光暗掣。

屋企用緊。

N 年前裝修時客廳天花的 N 頭吊燈得一組電線經光暗掣駁上去,慳電/LED 膽用不到光暗掣,想換膽 ...
C_Law 發表於 2016-4-21 00:14

Megaman有光暗掣用LED(E27),不過貴一截而且選擇少。

可調光的LED燈泡好多,點會買吾到

Megaman有光暗掣用LED(E27),不過貴一截而且選擇少。
高登阿伯 發表於 2016-4-21 00:38

宜家都有~~~不過唔知使唔使夾個光暗制~
    http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/90287106/

慳電/LED 膽用不到光暗掣,想換膽就要換普通開關掣,不過一開就全部 N 頭開著,食飯就 OK,但夜晚睇電視就太光,唯有繼續用鎢絲膽/光暗掣。
C_Law 發表於 2016-4-21 00:14

我一直都係咁諗 但最近買咗係房用

高亮度LED灯泡 智能无线遥控调光LED灯泡 无极调光LED灯 

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=l20ifnrec68b

高登阿伯 發表於 2016/4/21 00:38

宜家都有~~~不過唔知使唔使夾個光暗制~
hongkongiron 發表於 2016/4/21 12:11

是否要 LED 膽專用的光暗掣?
好耐之前都見過聲稱可調光暗的 LED 膽,但包裝說明上有講要 LED 專用的光暗掣,不知現在的是否都一樣。

我一直都係咁諗 但最近買咗係房用

高亮度LED灯泡 智能无线遥控调光LED灯泡 无极调光LED灯 

...
別問我是誰 發表於 2016/4/21 13:33

睇功能好似幾好。不過太大個裝不入燈罩。但如果是沒燈罩的天花燈,換這種都幾方便。

是否要 LED 膽專用的光暗掣?
好耐之前都見過聲稱可調光暗的 LED 膽,但包裝說明上有講要 LED 專用的光 ...
C_Law 發表於 2016-4-21 15:56
電阻式~TRIAC做phase cut~pwm~等等~~~
但一般又唔會寫清楚邊樣打邊樣~