無刷變頻風泵開箱

以前部嘈死人風泵試過有一次通電摩打唔會轉好似有嘢click住咗咁,可能太耐內部啲油拿住都唔定,再開機先轉番,有啲驚,都係時候搵籍口換泵
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2118434

本來打算買無油靜音泵,行過新填地格吓價,見到有隻電子控制嘅泵仔有分無缸及有缸,一見到無缸細泵咁慳地方已經愛上咗佢 ,上TB搵到原來係呢隻,啲介紹及評價都唔算太差
https://world.taobao.com/search/ ... 17-PR854-PV895_2462

加上近排又要批番幅裂灰嘅牆順便執屋清垃圾,發現太多工具阻地方,要諗辦法慳番啲地方,一於膽粗粗試吓買隻無缸泵仔玩吓,新填地$1100,同TB連運費差價唔多,新填地即試即買梗係唔使諗

放同一個箱同舊泵比較吓

無缸細到可以放係書櫃

裝番以前隻隔水,不過試機後發現因為無缸關係,直出啲風好熱,導致隻隔水都幾熱做唔到隔水效果,因為隔水係靠冷凝隔水

解決方法係咁樣 隔離咗後隔水凍番隔水效果正常番

面板,最高set 0.7mpa即係7 bar,最低0.3mpa,set0.6mpa 會係0.5mpa再著泵,無缸關係一秒即夠

大釘槍及噴壺同泵仔比較大細

通電後電子面板約5秒先用到,不斷電情況下可隨時按開關掣都即有反應唔使等

隻泵唔知邊度有少少漏氣(睇TB評論都有話係正常放氣),無缸關係約十秒左右氣壓就跌到要著一著泵,唔用時有啲煩,不過可以按開關掣關機,返正再開機已可即用

連續吹氣個顯示有約0.3mpa,用圖中嘅噴槍開到最大氣量流量噴清水完全可以噴哂一壺水,應該可以應付大流量噴漆工作,但係因無氣缸又變頻關係,開始時由慢轉到最大轉速要約3秒,噴油可能會冇咁方便,解決方法可以按少少噴槍放少少氣(又唔夠力噴出水)3秒到最大轉速再按深啲噴槍先開始噴油,唔想咁樣嘅朋友可以買有氣缸款,不過就重啲高啲,我就勁鍾意無缸細同輕,單手抽返屋企都唔覺好重,有缸嘅重啲單手都幾吃力

用大釘槍連續釘硬木完全冇問題

打胎氣亦好快

用手機app測音量最大約70 db,唔算好靜但可個人已可接受

仲有夠氣壓時係電子 cut 泵唔會有機械式咁"滋"一聲爆氣聲嚇人嘅情況,最欣賞呢點

1/5/2016 update

隻泵出咗問題,個氣壓顯示1.16Mpa唔識著泵,個壓力傳感器壞咗(去TB搵到個傳器¥50人仔及spec.,拆出嚟測試證實壞咗),我懷疑係高溫熱壞咗個傳感器,拎返去補錢換咗部有氣缸

個壓力感應隔咗個缸(有條線嗰個),溫度比直出低好多,噴完一壺水都唔熱 ,之前直出係辣手

有缸部機返來發現有少少漏電,隻手掂住出風口及泵體會有電,發現原來係來自壓力傳感器(直出泵冇呢個問題),再發現條網喉(內部係膠喉,剛好完全隔離唔通電)及四隻避震腳都係絕緣,導致缸體與泵體隔離唔通電,將網喉上下接膠喉位加銅線撓幾圈過電做ground解決咗唔再漏電

耗電呢隻又有成3.8A

仲有係冇咗半功率功能變咗OFF掣,去TB睇評論啲圖都發現有啲有、有啲冇,呢隻泵似乎有兩個版本

除咗剛泵完氣泵體會漏少少氣降低泵頭氣壓外,成個氣缸都唔會漏氣,0.68Mpa隔晚都有0.67Mpa,呢個算唔錯
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問喺未完全可以代替舊式有缸氣泵?

請問喺未完全可以代替舊式有缸氣泵?
rhino 發表於 2016-4-21 14:34

個人覺得有氣缸噴油會好用好多,唔使就住嚟用,雖然呢隻泵行到最高轉時出氣量都幾穩定

直出有個問題,就係長時間連續出氣都幾熱,連條膠喉都熱埋,今日再試連績出氣時條舊cheap cheap pu風喉熱到軟哂爆咗,要換條耐溫啲嘅風喉先得,舊泵有氣缸未出現過呢個問題(可能有缸做緩衝散熱及路程又遠咗少少呱)

呢隻泵仔好肯定仲勁過我部舊兩匹泵

落返cooler 加 water intercepter

落返cooler 加 water intercepter
0___0___0 發表於 2016-4-21 20:57

我諗只係條舊喉太雞唔耐溫,換條靚少少嘅喉應該都可以,唔會搞隻泵喇,就係想細先買冇氣缸,噴油長時間連續用氣嘅情況依家好少用,見個噴壺就知噴大面積嘢,要搵地方及搞好多防飛油嘅措施、洗槍等等太麻煩,可以唔噴油都唔噴,只係試機試盡啲咁啫

近年都係用釘槍、泵車胎多,連吹塵都甚少(吹完都係要抹,不如唔吹),對呢隻泵仔個size及power暫時都幾滿意

有趣嘅工具, 多謝分享。 請問 Max 耗幾多 W ?

有趣嘅工具, 多謝分享。 請問 Max 耗幾多 W ?
GbE 發表於 2016-4-22 00:39

標示係800W,標榜低耗電高效率(睇氣流量可比美1500W嘅無油靜音泵,出氣量實際已高過我隻舊兩匹泵),慳電呢樣亦係購買因素之一
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Note, Thanks

Note, Thanks
GbE 發表於 2016-4-22 14:27

今朝用鉗錶測電流,隻泵仔有個掣可調全功率或半功率(較靜音),最大電流全功率2.5A,半功率1.7A  ,以2.5A計只有550W,大陸嘢係唔足數可能佢哋只計瞬間鋒值電流,我隻雞錶度唔到都唔定

有興趣,請多分享使用過程