請問單反D5300外接電源 (#18,19新進展,el14外殼拆解)

因為相機時不時玩timelapse,成日唔夠電,想自己接個尿袋俾相機用,可惜相機無得直接外接尿袋
依家有幾種方法:
1. 一般5V尿袋 --> 5V升壓7.4V電路-->el14假電池模組
2. 直接買有7.4V/ 8.4V輸出既尿袋 --> el14假電池模組
3. 柒電5節18650移動電源盒(可調電壓至7.4V輸出) --> el14假電池模組
4. 自己串聯兩組18650(+保護板) --> el14假電池模組
5. 其他提議

考慮因素(按重要性,越前越重要):
1. 安全性,唔好壞依樣壞個樣甚至爆炸
2. 擴展性,最好就乜電器都單單一個尿袋就搞掂,通常都係加多部手機
3. 外觀,不過以上方法應該破壞唔到單反外觀,多少少電線無所謂
4. 價錢,不過好似都差唔多,差唔多全部都搵過淘寶
5. 方便性,我怕轉換效率唔高,到時要帶多幾舊尿袋上山玩timelapse

另外想請教埋,假如我5粒18650都唔夠做,應該點?
1. 買可裝更多18650的尿袋/電源,但平時剩裝4粒就算,唔裝哂佢
2. 買直倒,兩個移動電源連接直倒並聯供電 (toubou貨,唔知直倒內有無保護電路)
3. diy擴展尿袋容量 (個人prefer依個,先排除18650電壓同容量既差異性先,假如預左一影就唔斷電影十幾小時,出發時係原有尿袋上再並聯多幾粒18650,如尿袋可裝5粒18650,我就用電線額外接多5粒上去,裝爆佢)

P.S.
已有獨立叉機
大量同牌子18650
幾個5V尿袋,但唔同容量
有初步焊接的機器同技術
對電路認知得dse程度
相機係唯一一部,無錢換新

1. 轉換2次,損耗太大
2. 同3一樣
3. 應該係四個中最好既一個,夠長命。
4. 容量少

會唔會爆炸主要係电池有冇保護电路及原装大牌子。
柒电唔差。用過。
建議買2個柒电5粒装,無謂自己左接右接。

會唔會爆炸主要係电池有冇保護电路及原装大牌子。
柒电唔差。用過。
建議買2個柒电5粒装,無謂自己左接右接 ...
pppp41 發表於 2016-4-22 00:50

多謝哂你既回覆
不過其實就咁接多5個電,令柒電擴展到10粒會唔會有危險?
我唔識睇電路板d電子野,但並聯同額外既安全防護到我勝任到,問題主要係塊電路板受唔受得到我咁搞?
唔該

比我就選4.

多謝哂你既回覆
不過其實就咁接多5個電,令柒電擴展到10粒會唔會有危險?
我唔識睇電路板d電子野,但並聯 ...
kelvinchm 發表於 2016-4-22 01:00

危险應該冇,留意充电時間可能加倍。

你將來可能有其它電壓既需要

楼主有无用紧手柄? 试下由手柄下手

比我就選4.
funfunhk 發表於 2016-4-22 01:19

關於4既連接方法

個兩串電池可以各自搞並聯嗎?
另外我係應該買2A限壓就夠? thx

楼主有无用紧手柄? 试下由手柄下手
jerrychan0610 發表於 2016-4-22 09:52

無
其實D5300好似無原廠手柄,擔心taobao貨入面無電路保護
如果兩個唔同容量尿袋同時接入去手柄,會唔會易搞壞尿袋?
定通常都有電路保護,我唔洗擔心
謝謝