求救 brennenstuhl拖板想換線

話說剛去鴨記買左個brennenstuhl 8位拖板打算比電腦用
因條線唔夠長 所以打算換條長d ,線都買好
返去先發覺原來佢用H型螺絲, 幾經辛苦總算開到
但先發覺佢唔係一般上螺絲咁上,係先經開關掣,焊上去的,如圖(幅圖網上搵返黎,但就正正係呢種,)
如果我自己換, 用一般普通辣雞加焊電子零件的錫線會唔會頂唔住220v13a?  唔驚用唔到 但就驚著火
有冇咩要注意?還是應該用什麼焊料?   還是都係唔好搞 唔用呢個拖板算?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

話說剛去鴨記買左個brennenstuhl 8位拖板打算比電腦用
因條線唔夠長 所以打算換條長d ,線都買好
返去先發覺 ...
pang1987 發表於 2016-4-23 00:06

做咩唔去買果度 加錢換條長啲既原裝拖板

1. CUT 來電三條線 焊錫 包返住佢 絕緣要做好啲

2. 想簡單平宜自己換 圖片左下方 CUT 斷佢條來電 買 15A 針玉駁

針玉分開三粒獨立駁 駁完包返電線膠布

最重要你買返黎果條線 夠唔夠粗先   2.5mm 花線

https://www.google.com.hk/search ... JQKHZmfA0YQ_AUIBygC

最正路應該用線耳,如銲接會冇咁安全。
我用緊2隻,你反而小心d銲壞個掣,佢好屎唔多受得高溫。我係華輝買咗2隻開關,都一樣唔多受得高溫。

呢款拖板,我覺得幾好。
真係大 current, 跟本唔應該用有開関嘅拖板。

搞咁多做乜走去買個或DIY個單頭拖板!

回覆 1# pang1987

呢啲普通嘢,用普通辣雞加普通錫線,當然無問題

回覆  pang1987

呢啲普通嘢,用普通辣雞加普通錫線,當然無問題
ckshum 發表於 2016-4-23 10:13

普通嘢x2...
樓主如果焊工好, 唔怕麻煩既話, 一定係甩晒原本啲線/焊, 再換自己要既長度電線, 一條過焊回原處...

做咩唔去買果度 加錢換條長啲既原裝拖板

1. CUT 來電三條線 焊錫 包返住佢 絕緣要做好啲

2. 想簡單 ...
別問我是誰 發表於 2016-4-23 00:10

條線愈講愈大
1.25>1.5>2.5
大左成倍

條線愈講愈大
1.25>1.5>2.5
大左成倍
0___0___0 發表於 2016-4-23 12:49

如果換到啲線唔夠大 有啲人插插蘇時咩都唔理

3000W 風筒 暖爐 咩都插入去用 咁就

如果換到啲線唔夠大 有啲人插插蘇時咩都唔理

3000W 風筒 暖爐 咩都插入去用 咁就 ...
別問我是誰 發表於 2016-4-23 12:59

插頭條fuse就係保護條線, 太大冇意思

插頭條fuse就係保護條線, 太大冇意思
0___0___0 發表於 2016-4-23 13:40

若用條 1.25 條線溶咗 粒fuse都未斷