[操作疑難] LED 燈條調光

請問可否就咁加個 VR 做調光?

INFO:

1) 用太陽能得黎既 12VDC 直推 12V 燈條
2)  CURRENT : 1.7A / 米
3) 半個鐘已經非常熱

師兄可將燈條相及電特性規格放上黎睇睇(或有關link)因每米用12V 1.7A成20W,以 20W LED黎講,散熱都好重要。可能條燈條要用專用或恆流驅動器唔係恆壓。

請問可否就咁加個 VR 做調光?

INFO:

1) 用太陽能得黎既 12VDC 直推 12V 燈條
2)  CURRENT : 1.7A / 米
3) ...
amb_cpl 發表於 2016-4-24 12:06

樓主個SETUP 相當有創意,令我諗起以前有套電影出現過嘅太陽能電筒,呢種電筒特式係無需使用電池,仲有就係無光係絕對唔會著嘅
要解決調光問題可以用另一支電筒照住塊太陽能板,利用電筒光度黎調整太陽能板嘅輸出
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SORRY, 我既意思係: 個 SOURCE 係12V, 唔洗AC 轉 DC... 我有兩個鉛酸電池架...
一個65AH, 一個120AH...

回覆 2# diputs

我係華強買, 所以冇TB LINK 同埋冇 SPEC.

就係因為太熱, 所以想加電阻降低個電流...

應為 7020白光, 1米 60粒燈, 共 3支照 4百幾呎天台...

未開燈

開一支

開兩支

開三支

燈條

太陽能控制器數據 (呢個負責一支燈帶)

未用過呢類燈條,只覺得簡單嘅嘅限流設施應該已經內置咗,唯一要求就係駁 12V 電源(當然個功率係不小於燈條標稱要求)。多出嚟嗰 0.7V 係咪關鍵因素.......實在唔知,我會先串粒 diode 落去試一試,如果仲係咁熱就唯有加強啲散熱措施。

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=p1lmpni44e1b<<<<<睇睇係味幾蚊買件仲實際.......但12V 燈條水電入就算熱都唔應該有問題的......大功率熱其實正常的......只要夠散熱就得

想唔熱.. 唔好落12V.. 直接比9V 啦... 天台照明... 其實9V 夠哂....
一米燈條...12V 時大約用緊1.5A.. 9V 時大概係0.3A

每米燈條有60粒LED,用12V即每組有3粒白光LED串連經電阻接12V,共20組並連。
仲有要留意鉛酸蓄電池充滿電時約13.5V,咁即係開始時LED電流>130mA

現每組於12V供電壓時流過電流約為85mA (7020 LED 500mW,額定電流約100mA),如每粒白光LED正向壓降約3.2V,即每組內粒限流電阻約為(12V-3.2Vx3) / 0.085=28歐,可如8樓師兄提議條link買個PWM式調光器比用電阻降壓式效率高d。

最好加入個电路能因應電池電壓變化而自動作出調整,可用可調開關式升壓恆流模塊(調1~1.7A),輸入為10~14V,調最大輸出電壓約15V。
https://world.tmall.com/item/525 ... .7700714.0.0.s3wprr
https://world.taobao.com/item/43 ... .7700714.0.0.s3wprr
雖然以上的模塊可一塊驅動3條(約60W,但恆流要更改可調範圍3~5A),如可以的話每條燈條應用獨立一塊控制會好D

當然最簡單係每條一米燈條先串一粒3A或以上整流二極管(如1N5401)再接電池,因一般整流二極管於1.5A時降壓約0.8~1V會將LED電流降低,但粒二極管本身會消耗約1.5W,可能要加散熱。