[操作疑難] 請教切割磁磚

search過舊post, 話可以買支玻璃筆,已買。

## 我塊磚2尺x1尺,1cm 厚 ##

想問:
1) 是否切之前要浸水
2) 手堅是否一定要直線,唔可以L位
3) d 邊位切完有咩方法磨返滑

唔該

via HKEPC Reader for Android

塊磚10mm咁厚可能要買切瓷磚/地磚果d專用介機先得。
1. 睇下塊磚係邊類,品質愈好,吸水性愈低,浸水作用唔大
2. 等其他師兄答
3. 用塊10蚊強國做磨刀石,磨刀石浸水後磨磚邊

search過舊post, 話可以買支玻璃筆,已買。

## 我塊磚2尺x1尺,1cm 厚 ##

想問:
1) 是否切之前要浸水
2)  ...
gamezz 發表於 2016-4-24 14:36

無記錯好似有 磁磚界筆賣

瓷磚、玻璃只要用任何能係表面劃條線痕就可以沿住線痕壓斷,劃痕越幼細出嚟效果越好,所以有分玻璃或瓷磚嘅界碟,玻璃細啲,瓷磚大啲

問題係1cm厚高溫磚唔用推磚機壓斷都幾難壓得斷,少過1"邊連推磚機都未必能夠吓吓成功,所以搞得瓷磚都要預備角磨或雲石機(可加水唔使大塵),牆身用嘅瓦仔會易啲

一兩塊可以慢慢玩,數量多冇推磚機及磨機都唔好開工要L位更加冇磨機搞唔掂,或者切兩塊拼接啦

比雲石鋪開一刀, 收 $10-20 上下

1) 是否切之前要浸水
2) 手堅是否一定要直線,唔可以L位
3) d 邊位切完有咩方法磨返滑
gamezz 發表於 2016-4-24 14:36

1.好多泥水師父砌之前一晚浸到朝早用 等同批英泥前用水噴濕牆身一樣道理

2.3.買部電介瓦仔機 直或 L 都介到 及 可打磨邊位

唔該咁多位ching, 下星期六開工再慢慢試。

唔該咁多位ching, 下星期六開工再慢慢試。  

gamezz 發表於 2016-4-25 01:10

如果用機介 記得一直射水去隻介碟 你亦要戴口罩眼罩

否則方圓幾十尺 沙塵滾滾 烏煙瘴氣 

咁樣啱唔岩
HK2046 發表於 2016-4-25 04:09

咁搞嘢有推磚機唔用,用手鉗
https://youtu.be/ECPdfD8Ylz8?t=46

開瓷磚一定用推磚機先,一推一壓搞掂,磨機又嘈又慢只用嚟執邊刁鑽位