如何拆除點焊?

Notebook電池想拆啲18650電池出嚟用,請問係咪用暴力拆出嚟就可以?
真係唔好意思,手機出帖,揀錯咗字。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 1# mdws2002

yes

Notebook電池想拆啲18650電池出嚟用,請問係咪用暴力拆出嚟就可以?

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
mdws2002 發表於 2016-4-24 19:31

我呢 就會將紅圈部份撬起佢 再用鉗好似開罐頭午餐肉咁 鉗實轉

如果真係太實或者驚整爛電既表面 可用鋸仔或鋸片 鋸下個點焊位後 再跟上述做

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
mdws2002 發表於 2016-4-24 19:31

標題同內文完全兩回事

如何測點焊 測試 ?

內文就拆 拆除 !

標題同內文完全兩回事

如何測點焊 測試 ?

內文就拆 拆除 !
別問我是誰 發表於 2016-4-25 12:02 AM

我諗LZ係想打"拆點焊",但就拼錯(音)

我呢 就會將紅圈部份撬起佢 再用鉗好似開罐頭午餐肉咁 鉗實轉

如果真係太實或者驚整爛電既表面 可用 ...
別問我是誰 發表於 2016-4-24 23:33

Thanks師兄,我今晚大概都係咁拆,嗰個部分,原來唔係大問題,因為一鉗就起。
原來最大問題,係電池外皮,啲膠水痴到鬼咁實,一拆就爛。

標題同內文完全兩回事

如何測點焊 測試 ?

內文就拆 拆除 !
別問我是誰 發表於 2016-4-25 00:02

Sorry,真係打錯字。
係拆先啱。

寂寞的FSY 發表於 2016-4-25 00:10

係囉,唔知當時我個腦唸錯咗嘢,定係部手機俾錯咗個字我。

原來最大問題,係電池外皮,啲膠水痴到鬼咁實,一拆就爛。
mdws2002 發表於 2016-4-25 00:15

兩粒電之間用膠水痴實 ?

好似斬柴咁 劈開佢 

寂寞的FSY 發表於 2016-4-25 00:10

我仲想入黎睇吓 學吓野 點樣測試點焊實唔實淨添 

點知入到黎 賠了夫人又測兵