[操作疑難] Pioneer Plasma 搖控壞左

陳年機PDP-428XG, 搖控撳到大聲撳唔到細聲.
想拆黎清潔, 但搵唔到位入手. 上網搵過都有資料.
想搵個萬用搖控, 原來Pioneer太冷門, 搵唔到.

希望各ching指教, 多謝.

大約半年前在鴨街的生昌買過以下的 E810 萬用遙控器,印象中好似 $40 有找,可入 Code 也可以 Learn,個 Code list 的 TV section 見到有 Pioneer,但不知是否適合你部電視機用。

除了 E810 之外,這個舊 Post 的 E885 萬用遙控器個 Code list 好似同 E810 一樣,而且按鍵手感好過 E810,本來半年前都想再買返個 E885,但行了成條鴨街都不覺眼,結果求其買了個 E810。
E885
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2145796

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

上月朋友個電視遙控器壞了,係鴨記個街邊檔維修好了,費用係$40

拆得開黐錫紙,通常都好易整好。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大約半年前在鴨街的生昌買過以下的 E810 萬用遙控器,印象中好似 $40 有找,可入 Code 也可以 Learn,個 Co ...
C_Law 發表於 2016-4-24 22:38

但好似冇我個model...
多謝你.

上月朋友個電視遙控器壞了,係鴨記個街邊檔維修好了,費用係$40
nicephotos 發表於 2016-4-24 23:01

咁我去試下整

拆得開黐錫紙,通常都好易整好。
tomchen 發表於 2016-4-25 00:01

就係拆唔到...
(係我唔識拆)

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D9
Benq遙控器 係鴨記街邊檔維修好了,費用係$40

回覆 4# tomchen

師兄你用咩膠水黐?

回覆  tomchen

師兄你用咩膠水黐?
singlit 發表於 2016-4-25 00:50

自黏錫紙 + 雙面膠紙

原本打算就咁自黏錫紙貼上去,但黐力很弱會掉下來...把鍚紙貼上雙面膠紙上,再剪剪剪細,用攝子慢慢貼上很穩不掉下。