如何開窿鑽牆開得準D

除左經驗…
手頭上有油壓鑽,平衡尺…唔知點解開親都係開唔o岩位…

用油鴨鑽開窿裝鎖好巧功夫,用普通電鑽當然用準好多!仲有,裝乜鎖要係牆上鑽窿?

有個低能方法
買粒石屎釘, 打個窿仔先, 打到入石屎 2-3 mm, 記住係石屎, 唔係面果 d 灰
跟住用石屎鑽係個窿位慢速鑽, 入左先再加速

除左經驗…
raystation 發表於 2016-4-26 13:37

先用細鑽咀鑽左,再用大鑽咀鑽

用有揸手位嘅水泥磨板之類(或自行diy塊木板,按得穩唔移位就可以),板鑽孔先,跟住套油壓鑽咀,鑽咀對準位先,跟住按住塊板先開鑽,咁就會相當準,有柄板可以當油壓鑽手柄咁用托住把鑽唔會移位

如果係電視機架類整塊嘅,就可以鑽一個孔收緊螺絲後先鑽第二個孔,咁就乜都唔使用

有個低能方法
買粒石屎釘, 打個窿仔先, 打到入石屎 2-3 mm, 記住係石屎, 唔係面果 d 灰
跟住用石屎鑽係個窿 ...
belleville 發表於 2016-4-26 13:48

我都係咁做,但直接用個鑽咀打個窿仔

用幼鑽咀鑽左先再用粗鑽咀一定靚.準.不過就多d工夫.

除左經驗…
raystation 發表於 2016-4-26 13:37

建議用幼鑽咗先 再用返大

做開既師父唔會咁做 會係牆上用縐紋膠紙痴住先 再畫個十字先再鑽 按一兩秒鑽一下就停

當覺得低咗 把鑽尾向下大約 10~30 度再鑽 鑽果時個孔既中位 會升返高

(當然唔可以鑽得深果時做 要一開始較位果時先用呢個方法)

如此類推 覺得正中就放返平把鑽繼續鑽入去

若果 你講既係深度

用膠布等物體 包住鑽咀需要既長度先鑽 就可睇到鑽得夠深未

一定係先用幼咀, 有個孔先..想靚既話, 逐漸加大鑽咀, 直到自己想要的大小...

用油鴨鑽開窿裝鎖好巧功夫,用普通電鑽當然用準好多!仲有,裝乜鎖要係牆上鑽窿? ...
koelner73 發表於 2016-4-26 13:46

屋企把油壓鑽有普通模式…但係咪要用返普通鑽頭先得?
我鑽層架…