請問鋁窗較位緊

請問鋁窗較位緊,是否用wd40? 定係有更合適嘅潤滑物料? 謝謝幫忙!

(因為之前聽過好似話ed40唔係乜都啱用)

請問鋁窗較位緊,是否用wd40? 定係有更合適嘅潤滑物料? 謝謝幫忙!

(因為之前聽過好似話ed40唔係乜都啱用) ...
irhk 發表於 2016-4-29 16:44

可以用WD40, 鋁窗上下鉸各有一粒銅螺絲, 用批較下鬆緊啦

可以用WD40, 鋁窗上下鉸各有一粒銅螺絲, 用批較下鬆緊啦
smallstar 發表於 2016-4-29 17:45

唔該哂師兄,謝謝幫忙!

驗窗師傅同我講過好次,窗較位絕對唔好用WD40,因腐蝕性強!

潤滑油呢?

雪油可以!上GOOGLE打WD40窗較   就見唔可以用WD40,有講點解!

驗窗師傅同我講過好次,窗較位絕對唔好用WD40,因腐蝕性強!
koelner73 發表於 2016-5-1 19:05

驗窗師父講, 我都係驗窗QP, 咁你唔信我講! 驗窗師父對化學物常識有幾多?

WD40 成份
50%:史圖達溶劑(Stoddard solvent,又稱「乾洗油」,主成分是正己烷
25%:液化石油氣(推測是作為推進劑用途,但由於其易燃特性,近年已被壓縮二氧化碳所取代以提昇產品安全)
15+%:礦物油(輕潤滑油)
10-%:惰性成分

WD40 有乜唔好, 貴, 落雨就沖走晒, 同其他潤滑油一樣,   但其他工業用潤滑油亦會含其他雜質, 令窗鉸較快磨損, 白礦油的化學惰性, 亦是唔錯既選擇。

其實wd40 o既腐蝕性應該係針對塑膠/橡膠
金屬的話用wd40其實冇問題

wd40其實除左潤滑,仲有解化黏固雜質o既功能
呢樣野雪油之類o既潤滑劑就做唔到喇

其實wd40 o既腐蝕性應該係針對塑膠/橡膠
金屬的話用wd40其實冇問題

wd40其實除左潤滑,仲有解化黏固雜質o ...
C-Leung 發表於 2016-5-1 21:57

全對, 還有就是窗鉸是不銹鋼, WD40 能夠令到不銹鋼生銹?  而WD40 主成分是正己烷, 比洒精揮發還要快, 有礦物油(輕潤滑油),  要清楚潤滑油基本成份, 先知到是否有影響, 唔可以祗聽驗窗師父講,

一路都只係用wd40, 但不明甚解