手痕痕攪下部TS-853 PRO

當電器過了保養,出現問題,好多人都會用陰謀論去推理,話生產商刻意地種下時間炸彈,不過我絕對唔同意這種想法。要花咁多心機去控制「品質」,倒不如用心造好產品好了。一件電子產品有成千上萬的零件,而零件又絕大部份不是自家生產,控制品質確實是一件大學問。就算一粒零件出現問題,都可能令整部機不能開啟。NAS這類產品,如果過了保養期一出現問題,真係不知可以到那裡維修,如找代理,服務費加上底板的費用實在不菲。最後,都係可能被送去堆田,所以DIY才是黃道!

手痕痕買了隻2.5cm小風扇,風扇是5V的,底板上的C622找到了5V供電,簡單焊上去就可以。夏天快到,就幫它消消暑。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有保 -> 手痕 -> 冇保 ?
呢係列嘅機勁難拆,USB 位有縲絲,面版都要拆埋先得。

知些又不知些
那mlcc 放近晶片是為了減低晶片供電腳的紋波
風扇接近火牛輸入位較好

點解要c622處取電? 為何不在USB那處取?

suiyan 發表於 2016-4-30 10:27

同問......622取電可能影響其他野...
火牛比電更簡單

有保 -> 手痕 -> 冇保 ?
呢係列嘅機勁難拆,USB 位有縲絲,面版都要拆埋先得。 ...
GbE 發表於 2016-4-30 04:19

二手低價買返來,無保啦~
塊板真係好難拆,要成部機拆散晒先拆到出來。

同問......622取電可能影響其他野...
火牛比電更簡單
jackwong717 發表於 2016-4-30 10:59

會影響到其他o野? 要長時間測試先知

suiyan 發表於 2016-4-30 10:27

無考慮過,要check下在standby狀態下會唔會有電.....