電子鎖問題(急)

向位師兄,緊急求急。因為公眾假期,無辦法聯絡代理問原因或維修,極度苦惱中。
是甘的,小弟買左把yale指模鎖都用用左1至2年,一直都無咩問題。但上星期開始無電,買左新電換左,過左2日就無晒電,門都開唔到,初時以為新買的全新電池其中個4粒無咩電,再換4粒,又係2日就無電。以為甘唔好彩買左個pack電走晒先會甘,於是再去第2間鋪買第2隻牌子的電,兼有電量顯示,臨裝之前仲用佢本身的電量顯示睇過係有電先裝,但裝左1日半就無電,又係開唔到門。所以排除左電池問題,估計會否電腦板漏電?
而家又撞著假期,搵唔到代理問或維修,都唔知點算好, 有無師兄試過類似經驗?或知道電腦板漏電原因?
請師兄腸賜教,謝謝!

識唔識用萬用錶測電流?測吓唔用時嘅電流幾多就知有冇短路漏電耗電
不過你字裡行間已經透露應該連萬用錶都冇啦

或者識拆鎖就睇吓線路板內有冇異物做成短路,有時可能焊錫或其它金屬物件脫落做成線路板短路就會勁耗電,發現唔到異樣先搵人搞囉

或者識拆鎖就睇吓線路板內有冇異物做成短路,有時可能焊錫或其它金屬物件脫落做成線路板短路就會勁耗電,發現唔到異樣先搵人搞囉
digiman 發表於 2016-5-1 09:55 AM

聽落有d化學…如果短路會唔會解唔到鎖/鎖唔到門

聽落有d化學…如果短路會唔會解唔到鎖/鎖唔到門
TH30 發表於 2016-5-1 10:05

以前係大陸廠經常會出現呢啲情況尤其是做drop test等之後,有啲人關門勁大力隔離屋都震埋,震鬆嘢有乜出奇

多謝各位師兄相助。
小弟萬用電錶,而且不太識用
拆開左睇真d,發現有一個電池彈弓,有氧化,似係漏過電池水,唔知有無影響?

係無萬用電錶
有咩地方或youtube可以自學檢查有無漏電?

拆開左睇真d,發現有一個電池彈弓,有氧化,似係漏過電池水,唔知有無影響?
...
qmk292 發表於 2016-5-1 10:32

咁原因就係電池液做成短路漏電,盡快拆出PCB用酒精、contact cleaner洗乾淨佢就唔會漏電

係無萬用電錶
有咩地方或youtube可以自學檢查有無漏電?
qmk292 發表於 2016-5-1 10:34

之前測姨媽隻燈有影相

電池用品測電流簡單方法

兩塊銅片中間做絕緣(貼膠紙),放係電池與彈簧中

用萬用錶電流檔分別接觸兩塊銅片就可以量出電流,因要影相先用夾
呢隻著燈時耗電

standby current
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前測姨媽隻燈有影相

電池用品測電流簡單方法

兩塊銅片中間做絕緣(貼膠紙),放係電池與彈簧中

用 ...
digiman 發表於 2016-5-1 11:16

我都係用類似方法測... 玩電子必備的小工具
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Delete