小朋友玩具真係需要4.5V電壓………

部遙控車用三粒AA電,用普通嘅NiMH充電池,三粒電都係得3.6V,部車無乜力咁………

之前有問過,將佢改為用鋰電嚟行,但係似乎電壓同三粒NiMH都唔會差得太多,而且14500嘅鋰電池,電量亦太少啦。

其實,又可唔可以用一粒LeFiPO4(3.2V)+一個佔位筒+一粒普通AA電(1.5V)。但係賣電池嘅鋪頭就話最好唔好咁樣混用,其實咁樣混用法,會出現啲咩問題呢?

唔知有冇師兄清楚呢方面嘅嘢呢?盼請指教。

唔同特性嘅電池串聯使用有乜問題 ?

最先無電果粒咪變咗反向充電, 鹼性/炭性電池會漏汁, NiCd/NiMH電池會打柴, 鋰電會先脹後爆.

其實都幾有用架,

做反面教材 !

大陸有標output 1.5v嘅叉電
亦有output 1.6v嘅ni-zn電
不過唔知襟唔襟用喇

最先無電果粒咪變咗反向充電, 鹼性/炭性電池會漏汁, NiCd/NiMH電池會打 ...
jwong852 發表於 2016-5-2 17:27

原來係因為咁樣,多謝指教。

大陸有標output 1.5v嘅叉電
亦有output 1.6v嘅ni-zn電
不過唔知襟唔襟用喇
C-Leung 發表於 2016-5-2 17:58

呢隻之前好似都有師兄買過嚟玩。
但係似乎走電走得好快,而且,又要一個專用嘅叉電器嚟叉……

摩打車用鋰电会爆过頭很難控制。

回覆 1# mdws2002

比我會搵個位放多個AA電池座行四串AA電, 簡單得嚟又夠電比摩打.
老媽子個血壓計用4 AA好快話無電, 用差電仲慘,
一唔夠電壓就罷工, 但係仲有唔少電, 後尾加個電池座食5 AA充電襟好多.

摩打車用鋰电会爆过頭很難控制。
test012345678 發表於 2016-5-2 19:21

因為電量太少啦,所以,已經放棄呢種唸法……

回覆  mdws2002

比我會搵個位放多個AA電池座行四串AA電, 簡單得嚟又夠電比摩打.
老媽子個血壓計用4 AA好 ...
kwliu 發表於 2016-5-2 19:42

其實4AA,直接用兩粒LiFePO4 + 兩個佔位筒就得,乜都唔使搞。
係我依家呢啲三個位嘅先麻煩。
而且,搖控車空間有限,唔係話要改四位就可以改到四位……

最先無電果粒咪變咗反向充電, 鹼性/炭性電池會漏汁, NiCd/NiMH電池會打 ...
jwong852 發表於 2016-5-2 17:27

想問下師兄,其實可唔可以用兩粒3.2V LiFePO4加個佔位筒,然後改裝內部,加個電阻去消耗多餘嘅電壓(分壓電阻?)咁樣去用呢?