电子化 好快就壞咗,求教師兄們

話説天候开始熱了,但又不致於要开冷氣,想話攞把靚靚風煽出嚟吹下,但好一把名牌風煽用咗1.5個年头居然罷工....,与上次最後使用相隔一个寒冬啫,唔係冬眠未醒吓哗, 咁新淨....掉唔落手...., 如果呢把嘢仲係用按制開閂的話,我都仲有少少智慧搞下佢,但係而家好多电器的控制面板都改行电子化开关,咁就冇佢符了.
惟有上嚟請教呢度的高手指点下,睇下有冇可能救得番把嘢必,开头諗住買靚嘢起碼都可以用得三五七年都唔使换新,点知实在黑仔,幾靚都死.
症狀: 按on/off ,指示灯亮一亮就熄番,同時煽葉都係郁一郁就停,好以D relay 唔夠能保持close接觸狀態咁,總知一按就一郁,唔可以保持轉動, 請各路有識之仕帮帮忙搶救,感激.. 感激..
Panasonic F-30PLH

踢一踢 郁一郁 病
.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

圖?相?乜嘢牌子、型號?

先把可能虛焊的補一次錫... 不行的話先換一次CAP 吧.. 反正就只是幾粒

右上黃色粒CAP, 容量應該跌低過一半, 拆出來度下先啦 !

有图了。
圖?相?乜嘢牌子、型號?
wukw 發表於 2016-5-3 16:01

呢个基本動作已做了。

先把可能虛焊的補一次錫... 不行的話先換一次CAP 吧.. 反正就只是幾粒
kamcm 發表於 2016-5-3 16:51

呢个基本動作已做了。

左下黃色粒CAP, 容量應該跌低過一半, 拆出來度下先啦 !
jwong852 發表於 2016-5-3 17:24

症狀: 按on/off ,指示灯亮一亮就熄番,同時煽葉都係郁一郁就停,
好以D relay 唔夠能保持close接觸狀態咁,總知一按就一郁,唔可以保持轉動,
請各路有識之仕帮帮忙搶救,感激.. 感激..
mansme 發表於 2016-5-3 15:58

請換圖中兩粒黃色 X2 AC 電容。容量(uF)不能變。
有時間可以順便換 MCU 旁的兩粒 electrolytic 電容。

想長命就請選購名廠出的電容。
以前修理同類電器時,我買 TDK Epcos 出的 X2 AC 電容。

回覆 8# BEpsilon

不如師兄講埋係邊度可以買倒TDK Epcos X2電容,我都好想知,唔該

樓主有冇試過一按郁一郁後,用他錶度粒EC2、EC1同旁邊粒ZD1然納二極管電壓,同睇o下應該著粒LED係咪熄左。可講講觀察結果,大家就更了解係咪電源出問題或是其他零件原因。
量度底板電源時可唔接風扇摩打,測試底板功能,單焊接上AC220V引入線都應該得,不過帶市電測量要小心d避免觸電。