窄木上修補鑽孔

呢個係年紀大過我的實木櫳。2cm闊的木上鑽咗孔安裝門較,孔係垂直於嗰2cm,即係話:並非鑽孔深過2cm就鑽穿對面,而係如果孔橫移少少就會太近邊緣,希望你地明我講乜。

由於螺絲生銹,啲孔蝕晒,已不能食住螺絲。點樣修補?

落膠塞的話,只有2cm闊的木,會否撐爆?

還是用木膠粉/PLASTIC WOOD填孔再鑽,好似咁?

此門較係個向上打開的蓋較,完全唔需要受力。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

再鑽大少少,用好既木工膠塞圓木釘,之後可以再鑽0岩既孔

呢個係年紀大過我的實木櫳。2cm闊的木上鑽咗孔安裝門較,孔係垂直於嗰2cm,即係話:並非鑽孔深過2cm就鑽穿 ...
chimp 發表於 2016-5-6 15:55

Bore 窿,打木質,換銅鉸,青銅螺絲(螺絲唔好用黃銅)
呢種Bore 咀係左轉嘅,買多個大一號黎做新木質
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

开過新較位,唔夠位可以鋸短隻較,
如果一定要用番舊位,就打D ab膠入窿,就會好實!

塞牙簽

圖片不太清晰, 但應是硬質木材, 用大一號鑼絲或塞竹簽足已.
膠塞一般是用於缺乏彈性的石材上.

我睇係原實心木材,靚野來

圖片不太清晰, 但應是硬質木材, 用大一號鑼絲或塞竹簽足已.
膠塞一般是用於缺乏彈性的石材上. ...
㊣半桶水 發表於 2016-5-6 11:51 PM

在原po加咗outline圖,請各位睇吓u同d位的厚度,似乎都幾薄。

1)關於鑽大啲個孔,或塞牙簽再鑽,會否令u d位爆?

2)塞牙簽要否落膠水?

3)塞牙簽是否用番原本大小的螺絲?

4)唔知螺絲點叫大一號,我試過入大DD的螺絲(用手感測),唔得。

在原po加咗outline圖,請各位睇吓u同d位的厚度,似乎都幾薄。

1)關於鑽大啲個孔,或塞牙簽再鑽, ...
chimp 發表於 2016-5-7 02:13

木質看似很硬實, 採用 3)的方法估計可解決.

Epoxy得唔得?

via HKEPC Reader for Android