雪種問題

根據我理解冷氣機雪種喉個頭同車用的雪種喉個頭係唔同(唔知有無錯)
有無師兄巳知道 BENZ 同 寶馬 加雪種條喉個頭都係一樣?  因為我只係知歐洲車同日本車個頭唔同, 但唔知歐洲車唔同牌子都是否一樣?
另外想問如果加134a的雪種去唔係134a的雪種,會唔會有問題?

同埋唔知有無做冷氣的師兄知,車的雪種點解會比家庭機更易漏(除左架車成日係路面上行的原因)?
而點解歐洲車的冷氣系統又會比日本車的冷氣系統差,相對比較易壞易漏?

根據我理解冷氣機雪種喉個頭同車用的雪種喉個頭係唔同(唔知有無錯)
有無師兄巳知道 BENZ 同 寶馬 加雪種 ...
qmk292 發表於 2016-5-8 00:46

人兄
歐洲車同日本車的冷氣;
基本上都差不;
喉也差不多;
不同可能只是;
一些日本車太舊自己換過;
不是原廠;
大部份車的喉同喉咀都一樣;
除非廠在設計時有特別想法;
用 134A 的就不要加其他雪種;
雪種的壓力不同;
汽車易漏就同人兄的講法一樣;
車好多震盪;
又經常開開關關;
停車位付近又可能有小動物喜歡咬;
膠喉怕熱的;
但車的引擎好多時都好高溫;

早2,3年,我去零件鋪買接駁喉,佢問我歐洲定日本咩車,我問點解,佢話因為歐洲同日本個接駁頭唔同大小,所以我印象中唔同大小呎寸。
不過,可能而家一樣大小都唔定。 師兄,想請教是否统一了?另外想請教而家d新車好似唔見左沙樽的物體,即使有都無左塊鏡睇到裡面,有無師兄知點解會甘設計?

早2,3年,我去零件鋪買接駁喉,佢問我歐洲定日本咩車,我問點解,佢話因為歐洲同日本個接駁頭唔同大小,所 ...
qmk292 發表於 2016-5-8 13:33

不是統一;
而是就算同是 日本車;
大家用的雪種唔同;
或者
廠有時都會因為方便自己做野改其他款;

有無師兄巳知道 BENZ 同 寶馬 加雪種條喉個頭都係一樣?  
因為我只係知歐洲車同日本車個頭唔同, 但唔知歐洲車唔同牌子都是否一樣?

以我所知,雪種條喉個頭係同個系統用咩雪種有關,同時 high-side 一定係大過 low-side。

另外想問如果加134a的雪種去唔係134a的雪種,會唔會有問題?

雪種不能混合的。不同雪種有不同規格和要求(例如壓力、溫度、系統容量、等)。

由於太少或太多雪種都會對冷氣系統有負面影響,而且加雪種通常以重量計算的,因此有需要加雪種時先要以真空泵完完全全抽走系統內的雪種(及水氣)才可輸入正確份量的新雪種。

同埋唔知有無做冷氣的師兄知,車的雪種點解會比家庭機更易漏(除左架車成日係路面上行的原因)?

以我所知,汽車冷氣壓縮機同家庭機(冷氣雪櫃)壓縮機的其中一個分別係驅動方式。
汽車冷氣壓縮機的動力來自引擎,引擎皮帶所帶動的滑輪有軸承及封圈。其空位在運作時可微漏雪種。
相比下,家庭機(冷氣雪櫃)壓縮機係全密封設計的。
我唔係做冷氣的;只係同冷氣師父對過話。

而點解歐洲車的冷氣系統又會比日本車的冷氣系統差,相對比較易壞易漏?

唔好一概而論。以我所知,有好多歐洲車用日本製造(Denso)的冷氣系統。

以我所知,雪種條喉個頭係同個系統用咩雪種有關,同時 high-side 一定係大過 low-side。

雪種不能混合的 ...
BEpsilon 發表於 2016-5-8 06:42 PM

對要注意高壓定低壓插咀 入雪種無記錯要用低壓個面入

via HKEPC Reader for Android