求推介電批,本人係新手新手新新手請指點

爬左文, 都5知邊隻岩自己,除左知"筆直"有限一定係買大陸牌子, 主要想買原因係想裝層板入牆, 已經有油壓鑽, 但係裝#8羅絲都覺得吃力, 所以想買支幫下手,費事整親自已. 十年都5會點用幾多次. 希望個鑽可以安裝羅絲入牆/入木, 鑽下木同磁磚. 家庭十分少用個隻, 謝謝各位幫忙先. 筆直最多hk$500連批咀, thx

主要想買原因係想裝層板入牆, 已經有油壓鑽, 但係裝#8羅絲都覺得吃力,
black062006 發表於 2016-5-10 11:15

唔知你用咩膠塞,如用綠膠塞最少要#10螺絲,入牆深度不少於寸半

唔夠力收緊螺絲可以買橫柄棘輪螺絲批,用槓杆原理慳力好多#12螺都夠力裝

dc 肥花二手 others 有d二手工具賣... 你睇睇啱唔啱用~

唔知你用咩膠塞,如用綠膠塞最少要#10螺絲,入牆深度不少於寸半

唔夠力收緊螺絲可以買橫柄棘輪螺絲批, ...
digiman 發表於 2016-5-10 12:45

我用綠膠塞,个五金佬配左#8号螺絲比我。。我鑽左兩寸深。上螺絲時已經用士巴拿幫手,上左几粒都已經好費力。。。所以至想買电批

dc 肥花二手 others 有d二手工具賣... 你睇睇啱唔啱用~
amb_cpl 發表於 2016-5-10 13:22

我仲未知入牆要几多V才夠力,扭力要几大。。。所以想問清楚至決定

用飛機塞會唔會好D?雖然好似冇膠塞咁實,但一定夠力上層板
記得買過一支6號鑽咀先用得飛機塞

我用綠膠塞,个五金佬配左#8号螺絲比我。。我鑽左兩寸深。上螺絲時已經用士巴拿幫手,上左几粒都已經好費 ...
black062006 發表於 2016-5-10 15:52

用士巴拿會冇咁就手,棘輪會好用啲,有電批當然慳力,只係見你話用嘅機會唔多,放幾年電池打柴都係個問題,手動工具就放十年八年唔係問題,幾十蚊搞掂

舊貼膠塞負重測試供你參考,#8螺絲負重好弱
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2114983

用士巴拿會冇咁就手,棘輪會好用啲,有電批當然慳力,只係見你話用嘅機會唔多,放幾年電池打柴都係個問題 ...
digiman 發表於 2016-5-10 16:38

THX C兄, 如果用AC個種得5得? 死啦, 已經上左8粒#8螺絲,5通又要折出來上#10號......嘩...睇完C兄個POST, 感覺係...今次福街鳥....

用飛機塞會唔會好D?雖然好似冇膠塞咁實,但一定夠力上層板
記得買過一支6號鑽咀先用得飛機塞 ...
chining0923 發表於 2016-5-10 16:28

我買左紅色個種2"飛機塞,用8號鑽咀, #10號螺絲..因為只係買來試下,只上左1粒.好似都幾好力

THX C兄, 如果用AC個種得5得? 死啦, 已經上左8粒#8螺絲,5通又要折出來上#10號......嘩...睇完C兄個POST,  ...
black062006 發表於 2016-5-10 17:16

AC電批好啊,我都好讚成少用及長時間用嘅人用AC批好過充電批,見過地盤圍坑板都係用AC批,唔使煩電池問題