分體冷氣室內機問題

請問出風太慢, 會否因為冷凍片太冷, 引致每隔數十分鐘自動關機再重開? 其實已經粗略洗過豬籠扇, 感覺風扇轉速只改善少許, 現只有開大一度風速, 才能延長自動關機再重開時間.

有一個現象是, 當室外氣溫很熱時(例如超過28度左右, 只是估計), 才會發生每隔數十分鐘自動關機再重開, 是否有關係?

又請問摩打是否老化了? 因為用了多年, 但覺得仍然很寧靜.

要洗機la.

要洗機la.
trustme133 發表於 2016-5-10 11:32

其實已經洗過

雪種唔夠

雪種唔夠
tsuicharlie 發表於 2016-5-10 13:16

其實只是開大一度風速, 是夠冷的, 室溫可降至19度, 如唔夠風速, 就常常重開.

其實只是開大一度風速, 是夠冷的, 室溫可降至19度, 如唔夠風速, 就常常重開. ...
WCHALEX 發表於 2016-5-10 13:27

室溫可降至19度 Set temp 幾多?
風扇仲行慢速, 唔停至奇。

試過室外機頭過熱 >55度 , Cut 機頭室內機亮 error 燈,
洗完室外機+加返雪種好D ,
五年機 R22 , 最後都系換機換喉R410。

室溫可降至19度  Set temp 幾多?
風扇仲行慢速, 唔停至奇。
GbE 發表於 2016-5-10 13:52

搖控顯示21度, 其實只是測試, 平時只要室溫21-22度左右, 會調搖控至23度

試過室外機頭過熱 >55度 , Cut 機頭室內機亮 error 燈,
洗完室外機+加返雪種好D ,
五年機 R22 , 最後都系 ...
plutoweb 發表於 2016-5-10 14:09

是看不到室外機的 ,如要洗室外機要搭棚, 若要搭棚, 會考慮裝新機, 如只是室內機問題, 就想維修, 現唯有調高1度風速先.

室溫冇理由低過 set temp, 測溫準唔準架
上面唔理先 ... 部機初開 (i.e. 室溫 27), 數十分鐘會否自動關機再重開 ? 另外如果大風又會否自動關機再重開 ?

我 suggest 先排除是否操作錯誤較為妥當.

另外請補充係乜機, 機齡, 匹數等資料

樓主改咗資料 .... 如果大風 d 就唔停機, 咁大風 d 用住先, 架機似乎頗舊, 換好過修。