請問一下分體機可否同窗口機用同1個制一齊開?

舊個部分體機個師傅話唔好一齊開到同
而家想換部新分體, 諗住同窗口機一齊開
咁係咪要加個開關制同係mcb加個fuse????

舊分體機2匹
分體諗住換1.5匹
窗口機1匹

thanksssss

舊個部分體機個師傅話唔好一齊開到同
而家想換部新分體, 諗住同窗口機一齊開
咁係咪要加個開關制同係mcb加 ...
pbfans 發表於 2016-5-10 14:22

加索制 同時開幾樣都得

一條原本的電線負載兩部冷氣机有問题。

電線的負荷要看你原本的設定,你去檢查一下到底個MCB頂唔頂到1+1.5匹的電流。
師父話唔好一齊開係因為會搶電流令到電壓驟降( 即係有時開冷氣D燈有機會閃。)什至跳制。要等佢行順左d雪種部機的電流先會降返。

我自己屋企的話會加個索制箱,加個Timer做個30秒delay interlock(一部開左要30秒後另一部才會開),再加多個遙控器。

電線的負荷要看你原本的設定,你去檢查一下到底個MCB頂唔頂到1+1.5匹的電流。
師父話唔好一齊開係因為會搶 ...
James7s 發表於 2016-5-10 19:43

第一下你就控制到佢delay咋,如果夠凍之後我諗都幾難先可控制工佢唔會有機會一齊開

如果你換新的分身體機,
它應該有無線遙控器,
你的窗口機多數唔用開掣就開機,
但分體機你要先開掣再用遙控先得,
點樣一齊開?
冷氣機起動一般電流比較大,
如果兩機一齊起動就考你家中電表的可接受A數。
不過1.5 + 1匹 應該冇問題!

加索制 同時開幾樣都得
別問我是誰 發表於 2016-5-10 14:36

點加? 乜都唔識會唔會危險?

一條原本的電線負載兩部冷氣机有問题。
chanman60 發表於 2016-5-10 19:17

即係要加個開關制同mcb加fuse? 今日睇位個師傅話會做明喉
係咁的, 有2間公司上黎睇位
1間話 1個冷氣機開關只比1部冷氣, 叫我加個制同fuse
1間就話 2機1制都冇問題

師父話唔好一齊開係因為會搶 ...
James7s 發表於 2016-5-10 19:43

師兄, 如果我先開分體(1.5匹), 睇佢行順左(eg 1個鐘), 再睇windows口機個部(1匹), 咁樣會否唔會jump fuse???

即係要加個開關制同mcb加fuse? 今日睇位個師傅話會做明喉
係咁的, 有2間公司上黎睇位
1間話 1個冷氣 ...
pbfans 發表於 2016-5-10 23:09

要睇你總制有幾大 A 可否支援同時兩部機起動電流

再睇個索制支緩到幾多 A  電流

個索制箱如可放係菲箱頂 咁就最易做

只係行一對控制線 去你想開關既位就得

點做 當然去搵個有牌既電器技工做