充電爆炸:事主fb曾展示自製巨型「尿袋」

磚家
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0510_00822_001.html

【on.cc東網專訊】 昨晚土瓜灣1名姓嚴(35歲)男戶主,為一批鋰電池叉電突然叉出火,引發火警焚毀住所。原來事主早於上月中在fb上載自製「超大容量尿袋」的相片,由200粒18650型號鋰電池組成,又留言稱:「唔好同人講我造緊炸彈!」指該「尿袋」用於為座駕的「車cam」24小時不間斷供電。

由於照片嚇人猶如「土製炸彈」,當時不少友人已勸喻:「專業人士話串聯8粒以上已經算危險,施主回頭是岸」、「你住既地方買了保險未? 無電牌玩大A數可能犯法或住宅內有法律責任」。至本月4日,有友人再轉貼前一日港鐵車廂「土製尿袋」冒煙爆炸的新聞,提醒他非常危險,惟事主未有回應,又向其他友人稱:「唔過熱其實好安全」。

火警後單位的天花及牆壁嚴重熏黑,下午2時許,嚴與家傭返回單位收拾物件,並清理燒毀的傢俱。

一次過叉200粒鋰電

原因係咪過充?

200粒鋰電, 整舊水電唔得咩...........

可能佢個車cam係 google 360度果d
仲要係8k+8k畫質拖幾隻幾T HD 先要用到200粒鋰電
定係遙控online remote偷拍?  係咪長期泊大山?

真係唔知佢要影乜野 要200粒咁多

原因係咪過充?
999067800 發表於 2016-5-11 00:17

好難講, 車Cam應該係用12V推
估計個傻佬用4粒18650串聯降壓做出黎, 再50組並聯
首先串聯電路要做平衝充電路, 50組做哂難度好高, 估計佢冇做
(雖然文中有句"串聯8粒以上好危險", 估計同內容無關)

其次就係50組一齊充, 雖然冇資料靠估, 不過A數一定唔細
圖中見佢用鴨記賣既D垃圾惡魚鉗
我試過用係2A以上條線已經發熱熔膠, 仲拎黎玩D充電

點睇成單野, 地雷數目太多, 死邊飯都係自己囉黎
唯一好彩就係只係害到自己, 唔係車上爆炸害到炒中人, 都算天有眼

原因係咪過充?
999067800 發表於 2016-5-11 00:17

No, 一次過並咁多粒, 又無 fuse 之類既保險, 萬一有一粒有問題 short 左, 即係將成 pack 電 short 左... 你話危唔危險?

200 粒壞一兩粒有幾難?

佢話用16V 620Ah,點會係用係車cam咁小兒科,
不過佢連電池並聯的最基本計算方法(Kirchhoff Circuit Laws)都可能唔太懂,咁樣亂駁,
條友仔根本就係想實驗做電池詐蛋

佢話用16V 620Ah,點會係用係車cam咁小兒科,
不過佢連電池並聯的最基本計算方法(Kirchhoff Circuit Laws ...
diputs 發表於 2016-5-11 09:02

會唔會諗住慳功夫, 一個月差一次電

如果裝係車度用,整個電池盒都要有隔熱層,仲要有恆溫保險裝置,呢樣嘢就算自己DIY 成本都唔平。夏季來到,無保險裝置真係成架車都炸爛,真係達聞西發明攞你命三千
佢好似係每100粒一組電,唔係一次放200粒電係車,應該係想用來換電,估算每組電池有50~60A. 。放幾隻汽車電池已經搞掂啦。