拉爆螺絲 使用上的問題!

以下這一款拉爆螺絲, 我用過, 都算識用, 但今次的難題是:
如何準確控制螺絲突出牆身的長度? (準確度需要去到 +/- 1mm)

因為在安裝過程中, 條柱會被扯出來, 但是扯出多少 mm 才「扯盡」, 我個人感覺是每次都不會一樣!
即係下圖中綠色標示的長度:

又或者, 在這種要求下, 其實不應該用這種拉爆螺絲? 是否該用平爆?

先謝謝各位的幫忙!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

以下這一款拉爆螺絲, 我用過, 都算識用, 但今次的難題是:
如何準確控制螺絲突出牆身的長度? (準確度需要去 ...
chen_qi02 發表於 2016-5-11 12:28

深度+/- 1mm ? 唔好話石屎牆, 鑽鐵架都未必鑽到咁準啦,

深度+/- 1mm ? 唔好話石屎牆, 鑽鐵架都未必鑽到咁準啦,
smallstar 發表於 11/5/2016 12:34

I see, 因為我淨係用過呢種螺絲, 覺得幾好裝, 但今次要裝的物品, 如果螺柱突出來太多, 就會頂住, 所以想諗下有無方法.
還是我應該轉用這種螺絲?

這款螺絲是否裝好後, 就和普通的螺絲望上去一樣, 不會突出來?

I see, 因為我淨係用過呢種螺絲, 覺得幾好裝, 但今次要裝的物品, 如果螺柱突出來太多, 就會頂住, 所以想 ...
chen_qi02 發表於 2016-5-11 12:44

頂住, 就用磨機磨短個頭, 輕輕力磨還可以控制準。

一定會突出來,唔係會好危險!
上唔夠會唔實,用得佢一定放重野.
為有磨左凸出部分.

好難準確出到所要的長度,除咗鑽咀要匹配外,石屎的強度影響好大。

用磨機.............磨短凸出部分 !!

這款螺絲是否裝好後, 就和普通的螺絲望上去一樣, 不會突出來?
chen_qi02 發表於 2016-5-11 12:44

係,呢款只見到個螺絲頭

仲有種叫平爆,另配螺絲,可用沉頭螺絲更貼牆

如何準確控制螺絲突出牆身的長度? (準確度需要去 ...
chen_qi02 發表於 2016-5-11 12:28

拉爆鑽孔唔駛準 (當然唔可以唔夠深) 深咗都無所謂

揼粒拉爆果時 最好可以(穿埋)夾住既物件一齊揼入去 先至到拉實粒拉爆

拉幾下後 覺得凸出咗 可再揼返入小小再拉

若驚(穿埋)夾住既物件一齊揼 會揼傷件物件

攞件相同厚度無用既野 夾住佢揼拉爆再拉緊 完成後鬆返拉爆螺絲 收返你件物件

平爆 當然可以更準確 因為粒螺絲長咗可以 CUT 短咗可以換

係,呢款只見到個螺絲頭
digiman 發表於 11/5/2016 13:28

我爬文好似話呢款螺絲有機會「燒牙」, 成粒螺絲連殼一齊轉, 結果上唔實,
係咪真係咁?

另外因為我無磨機, 如果用「平爆」(我理解平爆係好似下圖咁樣既), 粒螺絲太長的話, 點 CUT 短? 用鋸可行嗎?