[操作疑難] ” 通心磚牆”膠塞

睇了呢絛link的詳細介講解 :
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2114983

想在” 通心磚牆” 上個双、三支柱多層活動層架,有人話用” 飛机塞” 就得 !
請問是否可行,負重可多少 ? 例如, 放幾長的” 雜誌” ?
一直都不敢做,恐會霖,支柱有位可” 幢”到 落地下或天花 !
是否用圖的膠塞便可 (借師兄圖)?

Many Thanks !
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問是否可行,負重可多少 ? 例如, 放幾長的” 雜誌” ?

可能要用儀器 測試過你度牆先答到你 

你個架係咩款都冇圖 人地點答你穩唔穩陣 

我認為 越多柱越收得多螺絲越穩陣

類似如圖的, thx !

[attachimg]1888429[/attachimg

類似如圖的, thx !
thomasfw 發表於 2016-5-12 00:05
咩係” 通心磚牆” 一粒磚入面係空心 ? 咁有幾厚先至空心 ?

只要直柱篤到地下 唔係半天吊 就可以承受到好多力了

以我估計 每條直柱每一層 最小收返兩粒螺絲 (吋半 10 號) 應該夠實淨了

若果可以 係天花頂打返粒拉爆或平爆 再用曲尺碼穩定返柱頂 就必穩陣

其實你個幅係咩牆?其實呢個世界試有石膏板專用膠則呢樣野。
專收石膏板用一定實過你上面圖個種

其實你個幅係咩牆?其實呢個世界試有石膏板專用膠則呢樣野。
專收石膏板用一定實過你上面圖個種 ...
chining0923 發表於 2016-5-12 12:02

是一般間房的"日字"通心磚 !

回覆 7# thomasfw

唔好意思,我唔明咩係日字通心磚,但間牆應該用得

回覆  thomasfw

唔好意思,我唔明咩係日字通心磚,但間牆應該用得
chining0923 發表於 2016-5-12 21:03

[