[操作疑難] 手電鑽一問

想問下市面其實有冇一D 係扭力大但轉速慢既手電鑽架?

想問下市面其實有冇一D 係扭力大但轉速慢既手電鑽架?
266366 發表於 2016-5-11 13:54

我覺得 v 數越大 扭力越大

轉速快慢 幾乎所有電批都有 無斷變速的

即係按實啲就快啲 按小小就慢啲

我覺得 理論上 v 數越大 扭力越大

轉速快慢 幾乎所有電批都有 無斷變速的

即係按實啲就快啲 按小 ...
別問我是誰 發表於 2016-5-11 13:58

THX CHING, 其實我想越慢越好. 查實我係想用係D 手動磨豆機, 唔係下下攪到手軟... 我估計300-600 RPM 左右都OK., 而家D 電手鑽去唔去到咁慢呢. ??

THX CHING, 其實我想越慢越好. 查實我係想用係D 手動磨豆機, 唔係下下攪到手軟... 我估計300-600 RPM 左 ...
266366 發表於 2016-5-11 14:07

你咁用法 只係拿住支電鑽都拿到手軟 

正正經經買部慢速既研磨機好過 

bosch 原裝有研磨器 kit set

https://detail.tmall.com/item.ht ... &id=18193325583

後生仔你重用手動磨豆機?
題外話自家製豆品祇是廣告話好,
事實每天或時常都食用黃豆製品對城士人是有反校果的,
城士人運動少會好快見醫生拿特效止痛藥!

THX CHING, 其實我想越慢越好. 查實我係想用係D 手動磨豆機, 唔係下下攪到手軟... 我估計300-600 RPM 左 ...
266366 發表於 2016-5-11 14:07

wakaka, 估唔到有知音人.
我有個手動磨咖啡豆機, 同你有一樣想法, 用了類似 belleville介紹的小批, 發現個頭食唔住個磨咖啡豆機軸, 於是又買了個轉駁頭, 可以食得住個軸, 一試之下, 發現扭力遠遠不夠力. 放棄了.
我念起碼要12V才可以.

你咁用法 只係拿住支電鑽都拿到手軟 

正正經經買部慢速既研磨機好過  ...
別問我是誰 發表於 2016-5-11 14:12

市面上電動研磨機不多, 用刀的就很多又平. TAOBO上...好D的都要400人仔未計運費.

想問下,咁玩法點解唔直接買個電動磨豆機嘅?