火牛電壓問題

家中Router火牛死了,說明書下面咁寫
電源變壓器 DC 輸入: +19V 電壓,支援最大1.58A 電 流;+12V 電壓,支援 2A 電流
即係可以用12V火牛嗎??如可以是否要大過2A??
完全無尼方面知識 麻煩各師兄解答一下,感謝

家中Router火牛死了,說明書下面咁寫
電源變壓器 DC 輸入: +19V 電壓,支援最大1.58A 電 流;+12V 電壓, ...
low238 發表於 2016-5-12 23:18

當真     "電源變壓器 DC 輸入: +19V... " ?

不如映一映router 火牛上嘅Label 紙睇清楚..

亦要留意插頭內外圈大小..

最好去買隻19V,電流2A以上嘅牛,電壓(V)一定要一樣,電流(A)反而多啲就無所謂。
我建議最好你睇返個Router原裝個火牛上面標示個電流電壓。

N56U??
不過我就想知道隻router會唔會連接其他USB裝置以及其他USB apps,因為本manual(中英版)所指可以食12V 2A(24w)同隨盒送的19V 1.58A(30w),玩太多花臣又用12v火牛的話可能未必夠力推

當真     "電源變壓器 DC 輸入: +19V... " ?

不如映一映router 火牛上嘅Label 紙睇清楚..

亦要留意插 ...
solexkey 發表於 2016-5-12 23:24

Label 紙甩左睇唔到

最好去買隻19V,電流2A以上嘅牛,電壓(V)一定要一樣,電流(A)反而多啲就無所謂。
我建議最好你睇返個Router ...
harryytm 發表於 2016-5-12 23:25

因為家中有好多12v火牛係度,係無19v....19.5就有隻

因為家中有好多12v火牛係度,係無19v....19.5就有隻
low238 發表於 2016-5-12 23:58

如果你Router上面寫住真係用得12V牛嘅話你可以試,但一定要夠佢要求個A數,A數多過就無所謂,V就唔好多啦。

N56U??
不過我就想知道隻router會唔會連接其他USB裝置以及其他USB apps,因為本manual(中英版)所指可 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-5-12 23:41

師兄利害呀,咁都知係N56U我無連USB裝置,只係wifi同插線上網咋

如果你Router上面寫住真係用得12V牛嘅話你可以試,但一定要夠佢要求個A數,A數多過就無所謂,V就唔好多啦 ...
harryytm 發表於 2016-5-13 00:01

即係2A用隻3A都可以嗎?

即係2A用隻3A都可以嗎?
low238 發表於 2016-5-13 00:07

係,A就多多益善,但係V就唔可以,V過多會燒野。