[操作疑難] RS485 訊號線推界

要安裝一些 RS485 的儀器,係咪要用特別的線把它們聯系?普通電源線可以的嗎?
謝謝

雙絞線~

8723 cable

雙絞線~
hongkongiron 發表於 2016-5-15 16:19

請恕我蠢,請問點解要絞來絞去?唔絞會有乜後果?謝謝

8723 cable
lok418 發表於 2016-5-15 19:58

感謝,我看到 google 圖片了,正正是需要四芯的,好像是 5V+, 5v-, Ground, Data,請問有無分那一個顏色的線配那一個功能?還是只要例如每個 device 都用紅色代表 5V+,黑色代表 5V-,綠色通常是接地吧?
感謝以上兩位師兄。
最後,請問邊處買?新填地附近有嗎?華輝有嗎?女人街那電子商場有嗎?我大約要三十米左右。
謝謝

請恕我蠢,請問點解要絞來絞去?唔絞會有乜後果?謝謝
willywong888888 發表於 2016-5-15 21:25

https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/763

Twisted pair可以做noise cancellation,對於長距離冇咁易因為收到noise而出bit error。

感謝,我看到 google 圖片了,正正是需要四芯的,好像是 5V+, 5v-, Ground, Data,請問有無分那一個顏色的 ...
willywong888888 發表於 2016-5-15 09:31 PM

一般用法通常紅黑係俾電,綠白行Data,網就落地

一般用法通常紅黑係俾電,綠白行Data,網就落地
寂寞的FSY 發表於 2016-5-15 21:36

感謝

Twisted pair可以做noise cancellation,對於長距離冇咁易因為收到noise而出bit error。 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-15 21:31

明白了,謝謝

好彩有你地幫忙,我就係發覺同事只用了四條普通的 1.5mm 電源線,亦無 twisted pair,所以先驚一驚,咁我聽日要去買返條線先。