尋找何處購这些电子零件 ,請師兄們幫忙

各位師兄好! 呢兩日幫人整緊兩个电器, 需要買兩零件更換, 但唔知hk边度可以買得到 ?請師兄們幫忙指路, 唔該 唔該..

請看以下图片:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

微波爐?
fuse 上TB 有,
coil, 拆出來,用相同線徑的漆皮線重繞(首要條件,裏面芯沒裂開)。
不過,即使你換晒這2件野,都一定唔work.
個coil 燒成咁,肯定還有其他野壞,一定要檢查好先至通電。
常見壞的是二極管,高壓電容, 波管...。
如果無經驗或電子常識,係好難在這裏教到你的,
可以放棄的話,放棄吧。

第二件似係電磁爐, 個COIL同fuse都黑晒, IGBT都9成香咗. 應該重有野燒.

Check 塊板model no. 淘塊板都係幾十蚊人仔.

回覆 2# kammoo
無錯係微波爐...又係美的.
琴晚出post后一路休息仲諗緊呢件事.並开始有D印像响幾年前係响tb買过微波爐嘅二極管,同時好似有買咗D微波爐專用玻璃fuse ,我相信果D就係呢D嘢,因為構造好相似只係多咗个玻璃罩,要揾揾,唔知擺咗去边.
啊~原可以自己繞都得, 不过我好难揾到咁粗漆皮線, 同時粒电感已拆咗出嚟擺出街配, 但配極都揾唔到 , 而家唔知去咗边,如果hk無,遲下去tb買~
"換晒這2件野,都一定唔work." 我明白, 响过往師兄的帖常提到燒得fuse 一定有其他問題, 呢个格言係好好嘅提醒 , 所以我祗有尽我有限能力揾下.....
          就这个微波爐叮唔熱D嘢, 我由高压牛跟 , 冇220V輸入, 跟电板relay, relay係冇導通220v ,check 下塊板..最基本嘅嘢, 原來又係电容問題, 换咗後relay220V能到高压牛 , 但牛仍然冇电压out , 最后跟到呢度....烧高压fuse, 至於再有冇其他暗病, 我諗下..先换fuse試啦,最多犧牲粒fuse 啦 , 就算烧咗,佢都死得有價值嘅...到時再算lu~
而个电磁炉感我暫時跟到电感同igbt唔正常, 幾个大电容尚好 , 所以希望解決咗呢兩件嘢會試机 , 希望有起色.
我有参考过其他論壇D文章 ,常烧 igbt 可以涉及好多嘢, 所以假如今次work咗机之後無幾耐又
烧 , 我就唔整lu~
謝謝師兄悉心賜教  

回覆 3# jwong852

無錯呀係電磁爐 , 你推测好準 IGBT 係唔沉常... 我衹可以咁講, 因為唔知D数去到幾多先叫做坏晒.
如果 "淘"  有, 咁就易解決 , 我要睇睇塊板model no , 再上去摷下 ,唔該晒師兄!!

第二件似係電磁爐, 個COIL同fuse都黑晒, IGBT都9成香咗. 應該重有野燒.

Check 塊板model no. 淘塊板都係幾 ...
jwong852 發表於 2016-5-16 11:21

係, 不只兩樣野壞, 如果買到成塊板換好過 !!!!!

回覆  kammoo
而个电磁炉感我暫時跟到电感同igbt唔正常, 幾个大电容尚好 , 所以希望解決咗呢兩件嘢會試机 , 希望有起色.
我有参考过其他論壇D文章 ,常烧 igbt 可以涉及好多嘢, 所以假如今次work咗机之後無幾耐又
烧 , 我就唔整lu~
mansme 發表於 2016-5-16 12:24

coil 難配, IGPT 單買正貨唔平,而且燒得IGPT, 前面推動級一定大多有問題,
若你唔識跟,我覺得你真係跟上面CHING所講,不如直接掏塊板換上就是.
PS. 燒2粒正品IGPT都唔會平,最重要問題係你唔識測線路,整野唔係斷估去博的.

Ching非常好學