[操作疑難] eneloop AAA 仲有冇得救?

有8粒AAA, 用兩隻普通charger都係咁閃.
charge cycle唔會過50, 但好耐先充一次. 大約半年前左右, 以經慢慢一粒粒充唔到. (叉機長閃)
但用來run啲低檔電器, (mouse, remote) 咁都用得.
唔著浪費, 有冇得救? taobao有冇啲咩叉機可以幫幫手?
謝謝.

我有D舊充電,因為個內阻高咗,所以一放落D"智慧型"充電機就會即出error,要放响D"低智慧"充電機先充倒,已經用咗呢個方法好耐吓,D電依然用响遙控度。

你可以試下,直接將佢兩端短路,short多幾次情況會有改善的。

留比遙控用啦

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... prentice&page=1

這是去年我玩過的資料,你可以參考一下,真係work的,絕對唔係老作或整古你。

短路的方法在第三頁。

你可以試下,直接將佢兩端短路,short多幾次情況會有改善的。
diy-apprentice 發表於 2016-5-16 20:50

唔識唔好亂講野,dead short正確方法係先完全放電<0.7V,dead short 幾十秒要馬上差電
但係dead shorrt只可以玩1-2次,之後粒電會好快玩完

唔識唔好亂講野,dead short正確方法係先完全放電
raywan 發表於 2016-5-16 22:16

你做過未先?未做過就唔好亂up呀!我係試左手上成10粒死電,救番晒至夠膽咁寫出來架!

操作方法係先把電充滿,然後直接短路(串埋隻電流表,睇住個短路電流的變化添),直至放電電流接近零,然後再重複幾次!你會見到短路電流係不斷增大的,咁就代表佢開始救得番。

開頭我都覺得好始係人家老點緊我,但我親自試過,證明係work的,而家這幾粒電救完後仲日日用緊!所以我一開波經已講明,唔好以為我老作或老點你地。

你做過未先?未做過就唔好亂up呀!我係試左手上成10粒死電,救番晒至夠膽咁寫出來架! ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-16 22:17

點會未玩過呀...小弟響大學研究Li-ion battery,從0開始,由電池粉開始做起,做到粒電出來,再modifiy battery material都識,差/放電次數唔使多講,多過你一生所用過電池充/放電次數總和*1000

點會未玩過呀...小弟響大學研究Li-ion battery,從0開始,由電池粉開始做起,做到粒電出來,再modifiy batter ...
raywan 發表於 2016-5-16 22:24

而家唔係講緊鋰電池呀,係鎳氫電池喎,