鋰電充電鑽

屋企支MOSTA單速充電鑽D NICD電兩舊都死死吓咁,想問吓淘寶一舊水人仔嗰D鋰電鑽得唔得?
唔係搵食用,只係用黎看吓門口,間唔中做吓D小維修。

屋企支MOSTA單速充電鑽D NICD電兩舊都死死吓咁,想問吓淘寶一舊水人仔嗰D鋰電鑽得唔得?
唔係搵食用,只係用黎 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-20 14:53

有冇考慮去淘寶配返啲電 就唔駛買電批

唔係搵食用,只係用黎 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-20 14:53

唔好再用 NiCd 電池
改用 18650 鋰電啦  

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=2222804

有冇考慮去淘寶配返啲電 就唔駛買電批
別問我是誰 發表於 2016-5-20 16:59

有諗過,一舊12V 1.5AH NICD電都要成50蚊人仔,買兩舊差不多已經可以買支鋰電批,而且NICD電唔用時走電快D,又唔係成日用,一攞起手用幾野已經冇電用

唔好再用 NiCd 電池
改用 18650 鋰電啦
btchanchan 發表於 2016-5-20 17:15

又有諗過,但我冇18650鋰電,又冇保謢板,又冇充電板同火牛,要買哂所有野都唔係平喎

有諗過,一舊12V 1.5AH NICD電都要成50蚊人仔,買兩舊差不多已經可以買支鋰電批,而且NICD電唔用時走電 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-20 17:15

改用 3粒 18650 鋰電啦
每粒 Sony 動力 18650 鋰電 18蚊人仔

鋰電走電好慢

又有諗過,但我冇18650鋰電,又冇保謢板,又冇充電板同火牛,要買哂所有野都唔係平喎 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-20 17:18

當然最貴係鋰電
每粒 Sony VTC4 動力 18650 鋰電 30A 放電 18蚊人仔

唔好用保護板, 低電壓警報器 只係幾蚊人仔

DIY 改裝 Samsung Anycall charger 又係幾蚊

我整埋個快速上彈器, 冇電就即刻換電

自己爬下文啦

有諗過,一舊12V 1.5AH NICD電都要成50蚊人仔,買兩舊差不多已經可以買支鋰電批,而且NICD電唔用時走電 ...
wyhui5124 發表於 2016-5-20 17:15

我有兩支電批  其中一支都係咁 放幾日冇哂電

另一支 放成個月都電量充足 

一句講曬大陸牌子义電鑽,新買時D電無得頂當你用得一段時間,00

我都用過大陸牌子鋰電义電鑽,新買時D電無得頂當你用得一段時間會慢慢把鑽死吓死吓(無力),你地會話可能無電要再义,但义完電一樣吾掂(答案知邊樣野有問題),所以我後來買日本牌子或美國牌子义電鑽都沒有以上問題所以話一分錢一分貨。