請教鋁質用咩架生改

各位師兄新手有幾個問題

1. 我想準確咁界鋁片/角, 同埋準確咁鑽窿, 請問買淘X 果D 台鑽架, 再夾支鑽, 或者磨機得唔得?
百幾蚊人仔買唔買得過? 唔要求超級精準

2. 我想在一塊鋁片上開一條約3mm x 10mm 既坑, 應該用咩工具先開到?

thanks!

各位師兄新手有幾個問題

1. 我想準確咁界鋁片/角, 同埋準確咁鑽窿, 請問買淘X 果D 台鑽架, 再夾支鑽, 或者 ...
tempo3010 發表於 2016-5-23 22:12

一塊鋁片上開一條約3mm x 10mm 既坑

以我黎計 我屋企就有 磨機 積梳 電批 等等 但要睇情況用咩工具

許可情況下 我選安全既積梳 固定條鋁片 坑既頭尾鑽孔 再用積梳介

其次就用磨機配 CUT 碟 但危險度會好高 又唔會好直 又易出界 

鑽孔要準 好多師兄都講過 用細鑽咀鑽完 再用大鑽咀

例如用 1 分鋒鋼鑽完 再用大啲適合鑽咀

電鑽電批小鑽床
https://item.taobao.com/item.htm ... .7700714.0.0.p8CkgL

手磨機變cut機
https://item.taobao.com/item.htm ... .7700714.0.0.HVUBex

回覆 1# tempo3010

試答

想準確咁界鋁角/片,
-> 鋁角用閘鋸,  鋁片就睇你幾大塊同幾厚

同埋準確咁鑽窿,
-> 用鑽床

一塊鋁片上開一條約3mm x 10mm 既坑
-> 10mm 深唔係坑係槽, 而且塊鋁片都好厚下, 可以用整鋁的開槽機

回覆  tempo3010

試答

想準確咁界鋁角/片,
-> 鋁角用閘鋸,  鋁片就睇你幾大塊同幾厚

同埋準確咁鑽窿,
...
Kin_2012 發表於 2016-5-23 22:33

但睇樓主開得呢個 POST 唔方會多架生 

要佢買呢啲架生 都幾攞命 

回覆 4# 別問我是誰

咁佢要高好似好高, 又唔知整咩點回.
而且鑽床同閘鋸又唔係貴, 好普遍

回覆  別問我是誰

而且鑽床同閘鋸又唔係貴, 好普遍 ...
Kin_2012 發表於 2016-5-23 22:43

見人地工程用 就好普通

但自己屋企有 就唔普通了 

唔該師兄解答, 我有鑽有磨機, 但係想CUT/鑽得準, 所以先問下淘X D 鑽台得唔得

另外問積梳支鋸片有無分粗幼?
假設我要在一塊1分厚鋁片開, 開條長10MM 闊3MM 既坑
咁要咩SIZE鋸片?

唔該晒

回覆  別問我是誰

咁佢要高好似好高, 又唔知整咩點回.
而且鑽床同閘鋸又唔係貴, 好普遍 ...
Kin_2012 發表於 2016-5-23 22:43

用鑽台, 界床, 想整得準d 都叫要求好高?
窿位如果開唔準好大獲, 點上螺絲

其實想整d 遙控玩具既野

用線鋸會唔會最簡單.

想準鋸大少少用銼執