[開箱] 拆開特賣場賣$79USB拖板兼合理改裝

今次係標榜3個USB共輸出3.1A款,事先聲明先唔講本身個拖板基本上已經係唔合規格用,買佢係為咗比隻貓仔(件乸)插充電器唔使左搵右搵個旅行轉插

本身條線跟個英國頭係窄身無Fuse又唔夠粗(標示係0.75mm²),拆開之後已經發現火線(L)同青線(N)反接,USB充電塊PCB板印錯LN字眼

基本上有嘢到得我手的話都會換上較高質素電容(粒固態暫時保留住先)先用,再換條稍為粗(1mm²,因為套線膠皮套上1mm²電線已經好"啜"唔可以再配上更粗電線)合規格電線配細A數Fuse兼執正極性

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見到交流電線用焊鍚連接
不是螺絲壓接
大陸山寨貨特色
係我即刻棄用

見到交流電線用焊鍚連接
不是螺絲壓接
大陸山寨貨特色
係我即刻棄用
YES_MAN 發表於 2016-5-27 00:05

焊鍚連接真係唔鐘意,由其D線己經唔同線都飛成一堆,到時己經著左,再同你熔甩shot多2錢,唔燒都變燒...

睇銅片似係果種萬用插座,大陸標準10A用0.75線就正常,不過依家配13A插頭,用0.75就真係x#y !

整體做工同塊5V板(唔係同步整流電路)唔夠小米果隻拖板好,但亦都唔算太山寨,輸入都有粒fuse,不過就冇咗choke coil,缺咗隻X電容,可能會有扞擾。USB口亦有識別芯片,仲算可以。

假如諗住攞嚟係插兩扁腳、兩圓腳或者大陸、澳規三腳,我就寧愿買小米果隻喇!

原版輸入電容…用長城牌…算國產電容最靚個隻…都算有良心。拖版近年多用焊接。吾好真係用足十三a為上

Deleted

原版輸入電容…用長城牌…算國產電容最靚個隻…都算有良心。拖版近年多用焊接。吾好真係用足十三a為上 ...
NOPSS 發表於 2016-5-27 09:07 AM

長城牌...其實都好難分邊款先係真,見過係Chang、ChangX、Chong、ChengX...都有,電容有無寫系列又有
至於A數,本身插蘇都換上3A Fuse,只會用來推charger

横掂都換cap,不如花幾蚊一次過換哂幾隻,初級高壓用NCC,次級固態用日系Nichicon,ELNA,三洋,松下之類,鴨記公公婆婆果d廠家剩資應該有齊。

横掂都換cap,不如花幾蚊一次過換哂幾隻,初級高壓用NCC,次級固態用日系Nichicon,ELNA,三洋,松下之類, ...
dcc2000 發表於 2016-5-28 01:50 AM

本身初級電容如果用太高身的話會頂頂蓋唔到面蓋(手上有BXC 450v 10μF-福島廠T),衡量過後用返YXA 400v 10μF(福島廠T)係最合適了
果粒固態就同粒ZLH 10v 1000μF睇下邊個長命啲(唔係手上其實有Pan記OSCON SEPC16v 470μF)

我見到萬用插都想買,接錯極性唔改直接用有冇問題?