香港呢種環境,想DIY一把刀易唔易?

(1) 買合適鋼材易唔易 (youtube教路用1048)

(2) 切割同打磨 (最易應該係呢步)

(3) heat treatment (youtube教路可以用炭火,不停用磁石試溫度,一夠熱就隊落一罐油度)

(4) tempering (用焗爐焗,四百幾度焗一粒鐘)

步步都好似可以辦到,但夾埋一連串流程就好大代價

應該最易是買材料,
翠火唔一定用油, 用水都ok,
用炭火溫度唔高做唔到硬野,
要方便請用石油氣。

買把現成的好過啦,又唔係無得賣,真係咁鐘意玩DIY?

樓主有冇去 YouTube 睇過“鑄鐵對決”(Forged in Fire),武器鑄造比賽,好多武器睇,睇下人哋點樣短時間內鑄造一把武器出來,然後諗下自己有無咁多工具器材去鑄造一把刀出來。

(1) 買合適鋼材易唔易 (youtube教路用1048)

(2) 切割同打磨 (最易應該係呢步)

(3) heat treatment (youtu ...
scifiworks 發表於 2016-5-27 21:52

路人多口搭嘴:
1)香港買鋼材唔難,但貴,而且買得少仲要比人白鴿眼。
2)如果冇鄰居投訴就係。
3)淬火唔一定用油,要睇鋼材同目的,SAE 1048無記錯係高碳鋼,最好查下係咪應該係油淬。
4)屋企焗爐正常頂盡只係攝氏250度右左,四百幾度係華氏?

好彩你無諗鍛造。

繼私自製造炸彈後,一陣捉你私自製造武器,入你香港IS罪
PS:大陸買菜刀切菜,好似話都要實名

路人多口搭嘴:
1)香港買鋼材唔難,但貴,而且買得少仲要比人白鴿眼。
2)如果冇鄰居投訴就係。
3)淬火唔一 ...
高登阿伯 發表於 2016-5-27 23:36

正常來說,刀係要打出來的,你無聽過出爐鐵咩!

把銅材淬硬,要睇佢係水鋼定係油鋼,用錯係會裂的!回火溫度一般係接近200度攝氏左右。幾十年前的金工,我都有借有還,俾返晒阿Sir了。

正常來說,刀係要打出來的,你無聽過出爐鐵咩!

把銅材淬硬,要睇佢係水鋼定係油鋼,用錯係會裂 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-27 23:57

出爐鐵(唔打唔得)當然聽過,細個係灣仔打鐵舗見過乜嘢係爐火純青。

金工我都唔差,還得七七八八喇。

我估樓主只係試下DIY造刀,未去到玩鍛造咁大工程。

出爐鐵(唔打唔得)當然聽過,細個係灣仔打鐵舗見過乜嘢係爐火純青。

金工我都唔差,還得七七八八喇 ...
高登阿伯 發表於 2016-5-28 00:09

佢未做過才會咁樣諗,假如真係做過就唔會咁身痕啦!

樓主努力,DIY好玩。只不過你選果種就算準備工具都有番咁上吓難度。