收到信要做強制驗窗

出事啦終於收到信要做強制驗窗

屋企係Y型自置公屋,單位住左幾十年都無換過窗,所以依加仲係鐵窗
之但係鐵窗有無得驗同維修架?
如果無,甘係米要換哂做鋁窗?甘米好貴?

回覆 1# 沐火

之前驗窗CF話鐵窗實pass咁話,親戚都驗咗兩隻鐵窗,乜都唔駛整,反而鋁窗整咗幾千銀。

其實鐵窗硬正過鋁窗,不過冇咁靚仔,只要除下鏽,油紅單,加下油,好耐用!

回覆  沐火

之前驗窗CF話鐵窗實pass咁話,親戚都驗咗兩隻鐵窗,乜都唔駛整,反而鋁窗整咗幾千銀。 ...
WLau 發表於 2016-5-28 19:42

真係? 因為唔係好見有講鐵窗點驗,
同個鐵窗開/關有D唔順,所以我唔知道係米無得修理一定要換。
如果要換哂做鋁窗,失業加老人家甘就死啦邊有甘多錢換

其實鐵窗硬正過鋁窗,不過冇咁靚仔,只要除下鏽,油紅單,加下油,好耐用! ...
koelner73 發表於 2016-5-28 20:08

係呀,原裝用左幾十年,好硬正。
    不過係有D開/關唔順,所以唔知道會唔會話無得修理同邊D合資格師父做。

我早幾日都收到信要做強制驗窗,自己去左BD填寫MWI 5 表格搞掂左

係呀,原裝用左幾十年,好硬正。
    不過係有D開/關唔順,所以唔知道會唔會話無得修理同邊D合資格師父 ...
沐火 發表於 2016-5-28 20:23

以我經驗,如果鐵窗真係有問題,係不須要"換哂做鋁窗"的,一般鐵窗有事都係窗鉸有問題,只要更換窗鉸或加多一隻新窗鉸就得.不是自置公屋的一般會咁做,

以我經驗,如果鐵窗真係有問題,係不須要"換哂做鋁窗"的,一般鐵窗有事都係窗鉸有問題,只要更換窗鉸或加多一 ...
luitai88 發表於 2016-5-28 21:11

感謝大大

聽到大大甘講我都安心DD,起馬今晚可以安心瞓覺,
不過如果係已自置公屋呢?係米一樣架?
同邊度可以搵到D合資格CF或註冊承建商呢?

強制驗窗係咪驗鋁窗,你係鐵窗, 其實關唔關你事?