遊戲機有個電容肥仔咗, 請指教

今日玩遊戲機時插錯火牛,

無畫面並出白煙,  即息機後,

等一陣再插返正確火牛, 部機無燒到, 著返而且仲玩到好耐下, 表面上無太大問題,

然後拆開部機睇,

有一個電容應該肥仔咗,

想問下洗唔洗一定要換咗佢,

如果要換, 邊隻電容好D?THX

電容係16V470UF

固體電容/Low ESR 電解電容

回覆 2# Joe_Black

Thx C兄,

http://stores.ebay.com/PC-Mother ... mp;_sop=3&_sc=1

呢到有成堆16V470UF, 邊隻好D, 如果玩嘢換最貴果隻得唔得(但無你話果low乜乜)

回覆  Joe_Black

Thx C兄,

呢到有成堆16V470UF, 邊隻好D, 如果玩嘢換最貴果隻得唔得(但無你話果low ...
harakuma 發表於 2016-5-29 12:04 AM

如果空間許可的話,可以換粒25或者35v 470μF,減低出現駁隻高壓火牛又整爆/肥粒cap情況

回覆 4# 寂寞的FSY

OK, THX我聽日去鴨記睇下有冇先, 有無推介邊隻牌子?

回覆  寂寞的FSY

OK, THX我聽日去鴨記睇下有冇先, 有無推介邊隻牌子?
harakuma 發表於 2016-5-29 01:24 AM

華輝果堆都係通用品多(85度YK/PK、105度YXA/PX),甚少係高紋波電流/耐用長壽品,無理由為部遊戲機去買RX30(130度)系列...
公公婆婆的話就要睇天氣,落雨唔開,開都係開下晝1(1半先做得生意)-6

回覆 6# 寂寞的FSY

OK,

即係呢隻
https://item.taobao.com/item.htm ... &id=44011461528

咁又唔係好貴, 我想買5粒

回覆  寂寞的FSY

OK,

即係呢隻

咁又唔係好貴, 我想買5粒
harakuma 發表於 2016-5-29 01:41 AM

差唔多18蚊人仔集運...唔係買得多都幾難圍到皮

回覆 8# 寂寞的FSY

費時去TB買啦
今日去鴨記華記, 有就買五粒算, 我估最多收你10蚊粒掛?

回覆  寂寞的FSY

費時去TB買啦
今日去鴨記華記, 有就買五粒算, 我估最多收你10蚊粒掛? ...
harakuma 發表於 2016-5-29 01:52 AM

華輝賣16V 470μF YXA,$2/粒