可裝fuse的5A插頭?

香港有冇呢件野?

5A插頭上游已經係5A保護器件, 無須fuse

13a插頭絕對可以換5a fuse,除非你用非標準fuse

香港有冇呢件野?
winglim7 發表於 2016-5-29 13:11

香港用的13AMP插頭,可以換5A FUSE是常識吧?!

不是13A方插落5A fuse, 而是5A圓插想落fuse.....

5A插頭上游已經係5A保護器件, 無須fuse
0___0___0 發表於 2016-5-29 13:23

5A插頭上游是一個萬能蘇,(13a入,轉2個5a出+1個13A出),內有一條13a fuse.

如果個5Aoverload到6A,個fuse不能保護; 但如果萬能蘇改5a fuse, 個13a output只能供5A....

5A插頭上游是一個萬能蘇,(13a入,轉2個5a出+1個13A出),內有一條13a fuse.

如果個5Aoverload到6A,個f ...
winglim7 發表於 2016-5-29 14:49

既然你咁擔心安全,為何不把5A插頭轉為13A插頭呢?
這才是香港的安全標準唷

既然你咁擔心安全,為何不把5A插頭轉為13A插頭呢?
這才是香港的安全標準唷 ...
1號閒人 發表於 2016-5-29 15:07

插頭fase只係保條線多,你個電器無保護靠插頭fase唔多理想囉

插頭fase只係保條線多,你個電器無保護靠插頭fase唔多理想囉
DGCNYO 發表於 2016-5-29 15:16

你意思係,插頭換了5A FUSE, 除了保護電線外,就唔可以順便保護電器嗎?

你唔會諗住,叫樓主安多個5A OVERLOAD PROTECTION RELAY 丫嘛?

如果個5Aoverload到6A,個f ...
winglim7 發表於 2016-5-29 14:49

咁岩手上有個萬能蘇
條fuse係5A, 即係保護5A插頭
返而13A插冇保護
你睇下條fuse 5A定13A?